Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zondag 15 september 2019
half bewolkt 11° Half bewolkt

Officieel afscheid Jan van de Voort als vrijwilliger Museum Vlaardingen

Vrijdag 17 mei 2019, 19:51u

Officieel afscheid Jan van de Voort als vrijwilliger Museum Vlaardingen

 

Woensdag 22 mei wordt officieel afscheid genomen van dr. Jan van de Voort als vrijwilliger bij Museum Vlaardingen.

 

Jan heeft jarenlang een grote rol van betekenis gespeeld voor zowel Museum Vlaardingen als voor het onderzoek naar de visserijgeschiedenis in het algemeen. Recent nog was hij initiatiefnemer van de digitalisering van de Vlaardingse kranten voor Delpher en voor de digitalisering van het Nederlands Visserijregister, dat later dit jaar online beschikbaar komt.

 

Symposium Onderzoek naar de geschiedenis van de visserij in het digitale tijdperk

Voorafgaand van het afscheid van Jan van de Voort organiseerd Museum Vlaardingen een symposium onderzoek in samenwerking met stadsarchivaris Harm Jan Luth-Mulders (Stadsarchief Vlaardingen). Het symposium Onderzoek naar de geschiedenis van de visserij in het digitale tijdperk.

 

De aanleiding voor dit symposium is tweeledig. Enerzijds wil Museum Vlaardingen aandacht besteden aan het feit dat een belangrijk deel van de Vlaardingse kranten (1804, 1869-1950), waaronder de Visserijcourant en diverse visserijgerelateerde tijdschriften (1894-1950) uit de collecties van het Stadsarchief, onlangs via Delpher (Platform Digitale Publicaties) digitaal beschikbaar zijn gekomen.

Deze bronnen zijn een mer à boire voor de onderzoeker en liefhebber van de (gehele) Nederlandse visserijgeschiedenis, maar niet minder voor geïnteresseerden in de Vlaardingse stadsgeschiedenis.

 

Tijdens het symposium spreekt een aantal prominente sprekers, waaronder prof. dr. Joan Hemels, emeritus hoogleraar massacommunicatie bij de Universiteit van Amsterdam en prof. dr. Henk den Heijer, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis bij de Universiteit Leiden.

 

Informele afscheidsborrel voor dr. Jan van de Voort

Na afloop van het inhoudelijke programma biedt Museum Vlaardingen een informele afscheidsborrel aan voor dr. Jan van de Voort.

Aanmelden voor het symposium en/of voor de afscheidsborrel kunt u doen via de website www.museumvlaardingen.nl.

 


276 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 17 mei 2019, 20:01