Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zaterdag 25 mei 2024
lichte motregen 14° Lichte motregen

Boekpresentatie “Waar is Freddy ?”, door Bram Keizerwaard - Woensdagavond 27 september Bethelkerk

Vrijdag 22 september 2023, 20:58u

Boekpresentatie “Waar is Freddy ?”, door Bram Keizerwaard

Woensdagavond 27 september, start 19:30 uur

Bethelkerk – Burg. Verkadesingel 26, Vlaardingen

 

De presentatie bevat beeld en geluidsfragmenten en is voor iedereen ( ook leerlingen) die geïntereerd zijn in de Holocaust in Vlaardingen en Nederland,

 

Op een koude januaridag in 1943 klopt een politieagent aan bij een echtpaar in Vlaardingen dat een tweejarig (!) Joods jongetje verborgen houdt. De kleine man, Freddy is zijn naam, wordt meegenomen en tegen overlegging van een ontvangstbewijs ‘afgeleverd’ bij de Jodenjagers van de beruchte Documentatiedienst in Den Haag.

 

Dit is het begin van een even eenzame als gruwelijke tocht van de peuter met als tussenstop Kamp Westerbork waar de peuter een aantal maanden moederziel alleen verblijft tot ook voor hem de laatste trein het kamp binnen rolt. Dit boek is het verslag van een zoektocht naar de lotgevallen van Freddy en zijn familie tegen de achtergrond van de sluipende maar o zo doeltreffende en perverse maatregelen van de bezetter en zijn Hollandse trawanten. De nazi’s probeerden hun slachtoffers letterlijk en figuurlijk uit te wissen en ‘Waar is Freddy?’ is een aangrijpende poging om de kleine jongen en zijn familie, weer een gezicht te geven en aan de vergetelheid te ontrukken.

 

Inloop vanaf 19:15 uur

Start 19:30 uur

Pauze 20:30 uur

Na de PAUZE is er gelegenheid tot stellen van vragen.

 Bram Keizerwaard (1953) werkte vele jaren in het onderwijs in Schiedam, Maassluis en Vlaardingen. Op latere leeftijd behaalde hij zijn doctoraal Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Bram Keizerwaard is getrouwd, heeft twee kinderen en vier kleinkinderen.

 

Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij de Stichting Jan Anderson & Rita Boon, Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., en De Stichting Levi Lassen, Den Haag.


2493 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 22 september 2023, 21:25