Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zondag 28 april 2024
licht bewolkt Licht bewolkt

FotoSpecial - Chinees nieuwjaar in Singapore

Vrijdag 8 februari 2019, 19:29u

Chinees nieuw jaar in Singapore

 

Vlaardinger Ernst Lohmann brengt nieuws uit Singapore op Vlaardings Nieuws !

 

Ernst verblijft daar tijdelijk en schrijft ons over van alles en nog wat. Dit keer over het verloop van de Chinees Nieuwjaar viering. Hiervoor ging hij exclusief voor Vlaardings Nieuws het Chinatown van Singapore in voor de fotografie.

 

Hier zijn verslag :

 

Deze week is het weer Chinees Nieuwjaar, wat altijd een spectaculaire gebeurtenis. Zeker in Singapore. Dit jaar valt Chinees Nieuwjaar op dinsdag 5 en woensdag 6 februari 2019 en staat dit jaar in het teken van de Zodiac, ofwel het varken.

 

De datum heeft te maken met de stand van de maan. Het is de eerste dag waarop de tweede, soms derde, nieuwe maan na de winter plaatsvindt. Het is dan ook het lentefeest. Het feest wordt gevierd in China, Taiwan, maar ook in Singapore waar de Chinese gemeenschap een grote invloed heeft. Maar in alle Chinatowns in heel de wereld wordt Chinees Nieuwjaar gevierd.

 

In Vlaardingen hebben we geen Chinatown en moeten we het doen met de verschillende Chinese restaurants. Alhoewel op geen enkele website van deze restaurants er extra aandacht aan besteed wordt. Wel hebben we een China Garden, maar dat is er nu even niet meer. Het Platje ligt immers plat.

 

Wie het mee wilt maken, moet naar Den Haag of Rotterdam. Het fontein op het Hofplein in Rotterdam kleurt rood en op 9 februari is er in bijvoorbeeld de Bijenkorf bij de ingang een Chinese leeuw die de kwade geesten zal verjagen. Ook diverse drakendansen zijn in het centrum van Rotterdam te zien. Meer info over Chinees Nieuwjaar kunt u vinden op de website https://rcny.nl/ . Zowel Koreanen, Vietnamezen, Mongolen en Tibetanen vieren hun Nieuwjaar op dezelfde datum als de Chinezen met het Chinees Nieuwjaar.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<



 

Het Chinees Nieuwjaar duurt eigenlijk 15 dagen en wordt gevierd met draken- en leeuwendansen en eindigt met het lantaarnfeest. Er is veel zang en dans en men gaat vaak en veel eten. De voorbereidingen voor de maaltijd neemt veel tijd in beslag. Ook zoekt men elkaar op in de familie. De Chinezen in Singapore die oorspronkelijk uit Malaysia komen, keren dan ook meestal terug naar Malaysia, waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

 

Dit jaar staat, net als in 2007 in het teken van de Zodiac, ofwel het varken. Mensen die in het jaar van het varken zijn geboren: tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef. Goede relaties zijn mogelijk met de hond, de geit en de draak, slechte relaties met de tijger en de slang.

 

Bijna alle versieringen hebben wel iets te maken met het varken. Waar in Nederland al bij voorbaat een actiegroep zou worden opgericht omdat het varken in sommige andere culturen weer een andere betekenis heeft, hebben de diverse bevolkingsgroepen in Singapore respect voor elkaar. De vier belangrijkste groepen zijn Chinezen, Maleisiërs, Hindi’s uit India en Christenen, meestal maar niet altijd Europeanen. Zowel de Chinezen, de Maleisiërs, die meestal Islamitisch zijn, als de bevolking vanuit India of de Christenen, alle vier de belangrijkste groepen in de Singaporese samenleving, hebben hun eigen feestdagen, maar wordt wel door iedereen gerespecteerd en waar mogelijk meegedaan.

 

In Chinatown in Singapore en andere plekken met een Chinese cultuur is het een drukte van belang, met zowel echte Singaporezen als toeristen. Wel gezellig, maar soms geen doorkomen aan.

 

Donderdag kwam het normale leven weer langzaam op gang, maar zijn er de eerste twee weken nog wel wat lokale festiviteiten, vaak ook een ceremonie met de Lion-Dance bij de bedrijven. Dat brengt geluk voor het nieuwe jaar.

 


FotoSpecial - Chinees nieuwjaar in Singapore


1555 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 8 februari 2019, 19:40