Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 2 mei 2024
bewolkt 17° Bewolkt

Taal & gezondheid: ‘De dokter begrijpt míj niet! De patiënt begrijpt míj niet!’

Dinsdag 4 december 2018, 01:25u

Dhr. J. Dopper, huisarts, één van de deelnemers Inspiratiemiddag


Taal & gezondheid: ‘De dokter begrijpt míj niet! De patiënt begrijpt míj niet!’

 

Maandag 26 november 2018 organiseerden Bibliotheek Vlaardingen, Gemeente Vlaardingen en ZEL (Zorgorganisatie Eerste Lijn) een succesvolle Inspiratiemiddag Taal en Gezondheid in de Bibliotheek op de Waalstraat.

 

In Nederland heeft 1 op de 3 Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden. Voor deze mensen zijn communicatie en informatiemateriaal in de zorg moeilijk te begrijpen. Voor zorgverleners is het lastig deze cliënten te herkennen. Communicatie, informatie en begeleiding sluiten daarvoor niet altijd goed aan bij de patiënt of cliënt.

 

Doel van deze bijeenkomst was het op de agenda zetten van het onderwerp gezondheidsvaardigheden. De organisatoren wilden de Vlaardingse zorgverleners inspireren, informeren en activeren op het gebied van basisvaardigheden in het algemeen en gezondheidsvaardigheden in het bijzonder.

 

De bijeenkomst begon met een rondetafelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marvin Visser (Vlaardingen in Beweging). Aan tafel sprak hij met Stichting Lezen & Schrijven, Bibliotheek Schiedam, NL Educatie en ZEL over de resultaten en de lessen van een voorbeeldproject bij Damzicht in Schiedam. Het gesprek ging ook over de ambities van de zorgorganisaties in Vlaardingen op het gebied taal en gezondheid.

 

Daarna was er de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops: “Effectief communiceren” van Voorlichters Gezondheid, “Positieve gezondheid” van Cynthya de Vaal of “Herkennen en Doorverwijzen van laaggeletterden” door Michiel Sträter van Stichting Lezen & Schrijven.

 

De bijeenkomst werd afgesloten met tips over hoe je je communicatiemateriaal begrijpelijk maakt.

 

Na afloop kon elke deelnemer op de foto vastleggen wat zijn of haar volgende stappen op het gebied van laaggeletterdheid zullen zijn.

 

Heeft u vragen over basisvaardigheden en gezondheid? Of over de Bondgenootschap Basisvaardigheden*. Neem contact op met coördinator basisvaardigheden Agnieszka van Maren (b@vlaardingen.nl) of met Antoinet Smallegange van Zorgorganisatie Eerste Lijn (ASmallegange@zel.nl).

 

*In het Bondgenootschap Basisvaardigheden zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd die het belangrijk vinden dat alle mensen in Vlaardingen voldoende basisvaardigheden beheersen. Oftewel, dat zij kunnen spreken, luisteren, lezen en schrijven in de Nederlandse taal, kunnen rekenen en over voldoende digitale vaardigheden beschikken.

 

berichtbron Bibliotheek Vlaardingen


1386 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 4 december 2018, 01:28