Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Maandag 29 april 2024
half bewolkt 19° Half bewolkt

UN1EK onderwijs en opvang : Uurtarief dagopvang stijgt en kosten kinderopvang dalen in 2019

Donderdag 29 november 2018, 19:54u

UN1EK onderwijs en opvang : Uurtarief dagopvang stijgt en kosten kinderopvang dalen in 2019

 

UN1EK heeft de tarieven voor kinderopvang in 2019 bekend gemaakt. Ondanks een stijging in het uurtarief voor hele dagopvang, gaan de meeste ouders er in 2019 op vooruit omdat de overheid de Kinderopvangtoeslag verhoogt.


Wet IKK
De tariefstijging in de hele dagopvang is het gevolg van de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang die in 2018 in werking is getreden. Een aantal verandering uit de Wet IKK wordt per 1 januari 2019 van kracht. Zo gaat de beroepskracht-kind ratio (BKR) voor baby’s per 1 januari 2019 omlaag van vier naar drie baby’s per pedagogisch medewerker. De pedagogisch medewerker heeft hierdoor meer tijd en aandacht voor kinderen in het eerste levensjaar. Een pedagogisch beleidsmedewerker coacht de pedagogisch medewerkers bij hun dagelijks werk. In de buitenschoolse opvang gaat het aantal kinderen per pedagogisch medewerker omhoog van tien naar twaalf kinderen. Bovendien krijgen pedagogisch medewerkers in 2019 een salarisverhoging.


Uurtarieven en Kinderopvangtoeslag
Door deze veranderingen stijgt het uurtarief voor hele dagopvang bij UN1EK in 2019 met 9%. Het
uurtarief voor buitenschoolse opvang en vakantieopvang blijft in 2019 ongewijzigd. De netto kosten voor kinderopvang dalen voor de meeste ouders omdat de overheid de Kinderopvangtoeslag in 2019 verhoogt.


Brochure en rekenvoorbeelden
In de brochure opvangpakketten en tarieven kinderopvang 2019 staan de diverse uurtarieven en flexibele opvangpakketten van UN1EK. In de rekenvoorbeelden voor de netto kosten voor kinderopvang inclusief Kinderopvangtoeslag is de daling in de netto kosten voor ouders goed zichtbaar. Op de website van de Belastingdienst kunnen ouders een proefberekening van de Kinderopvangtoeslag 2019 maken.


Ouders van geplaatste kinderen bij UN1EK ontvangen deze week informatie over de nieuwe
uurtarieven met gegevens om de Kinderopvangtoeslag in 2019 te laten aanpassen. Dit moeten zij
voor 1 januari aanvragen.


Wij zijn UN1EK
UN1EK biedt in de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam ontwikkelingsgerichte opvang en toekomstgericht onderwijs in een doorgaande lijn voor kinderen van 0 tot 13 jaar. UN1EK heeft elf integrale kindcentra, vijf scholen voor christelijk primair basisonderwijs met peuteropvang en buitenschoolse opvang, een locatie voor kleinschalige kinderopvang en een sport outdoor BSO.


De IKC’s van UN1EK werken vanuit één visie, één missie en één organisatie. Alle IKC’s hebben een UN1EK profiel en aanbod zodat kinderen toekomstgerichte kennis en vaardigheden kunnen opdoen en hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Bij UN1EK werken ruim 750 professionele medewerkers die dagelijks met veel plezier ruim 5.000 kinderen ontvangen.

 

Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in vier thema’s

Thema 1: De ontwikkeling van het kind staat centraal
In de Wet IKK staat wat verantwoorde kinderopvang is. Elk kind in de hele dagopvang en buitenschoolse opvang heeft een mentor. De mentor bespreekt de ontwikkeling van uw kind met ouders. Heeft u vragen over de ontwikkeling of welzijn van uw kind? Deze kunt u aan de mentor stellen.


Thema 2: Veiligheid en gezondheid
Elke locatie heeft een veiligheids- en gezondheidsbeleid, dat past bij de activiteiten, locatie en inrichting van de kinderopvang. Op ieder kindercentrum is tijdens de opvang een volwassene aanwezig met een kinder-EHBO-certificaat.


Thema 3: Stabiliteit en pedagogisch maatwerk
Het maximaal aantal baby’s van 0 jaar per pedagogisch medewerker gaat per 1 januari 2019 omlaag. Deze gaat van 1 pedagogisch medewerker op 4 nul-jarigen naar 1 pedagogisch medewerker op 3 nul-jarigen. De pedagogisch medewerker heeft hierdoor meer tijd en aandacht voor kinderen in het eerste levensjaar. Het aantal vaste gezichten voor nul-jarigen wordt aangescherpt. Bij baby’s van 0 jaar is er minder wisseling van de aanwezige vaste gezichten dan bij oudere kinderen. Voor kinderen van 7 jaar en ouder gaat het maximaal aantal kinderen per pedagogisch medewerker omhoog. Deze gaat van 1 op 10 kinderen nu naar 1 pedagogisch medewerker op 12 kinderen.


Thema 4: Kinderopvang is een vak
Vanaf 1 januari 2019 coacht een pedagogisch beleidsmedewerker de pedagogisch medewerkers bij de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast houdt de pedagogisch beleidsmedewerker zich bezig met het pedagogisch beleid en de werkwijze daarbij.


Op de website over de Wet IKK leest u meer informatie.

 

berichtbron UN1EK Onderwijs en Opvang


1417 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 29 november 2018, 20:28