Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 26 april 2024
bewolkt Bewolkt

Geen nieuwe bestemming voor ertskranen Vulcaanhaven

Woensdag 3 oktober 2018, 13:23u

Het is niet haalbaar om de ertskranen die aan de Vulcaanhaven staan te verplaatsen en een nieuwe bestemming te geven. Dat is de conclusie uit een onderzoek dat het college van burgermeester en wethouders heeft laten doen naar mogelijkheden om dit stuk industrieel erfgoed voor Vlaardingen te behouden. Het verplaatsen van de kranen zou onder hoge tijdsdruk moeten plaatsvinden en te veel kosten met zich meebrengen.

 

Het college liet BOEi onderzoek verrichten naar mogelijkheden om de kranen te behouden. BOEi is een organisatie voor het restaureren en herbestemmen van erfgoed. Uit het rapport van BOEi blijkt dat verplaatsing in principe wel mogelijk is, maar dat het niet realistisch is binnen de gestelde tijd van drie maanden en binnen de beschikbare gelden. Voor verplaatsing en herbestemming is een koper nodig. Een zoektocht naar een koper heeft niets opgeleverd. Vanwege de hoge kosten, zal het project zich niet terugverdienen door een toekomstige exploitatie.  Daarnaast zijn planning en doorlooptijd kritisch: het transport brengt risico en zeer hoge kosten van rond de 1 miljoen euro met zich mee en een tijdelijke opslaglocatie geeft nog eens een miljoen euromeerkosten.



Met de ertskranen aan de Vulcaanhaven gaat belangrijk Vlaardings industrieel erfgoed verloren. “Dat doet ons verdriet”, vertelt wethouder Bart de Leede. “en ook voor de Historische vereniging en andere erfgoedinstanties zal dit een teleurstelling zijn. We zetten ons juist in voor het behouden van het erfgoed in onze stad. Daar waar het lukt om oude bouwwerken een nieuwe bestemming te geven, leveren zij een belangrijk bijdrage aan de sfeer en eigenheid van de stad.”

 

Het college heeft daarom besloten om een tastbare herinnering aan de ertskranen te laten maken. “We gaan in gesprek met de huidige eigenaar om te bespreken of het mogelijk is een deel van de kranen te herplaatsen. Daarnaast willen we een documentaire laten maken. Op deze manier blijft het gebruik van de kranen in bewegend beeld behouden.”

 

berichtbron Gemeente Vlaardingen

foto's Cees Groen



1810 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 3 oktober 2018, 13:34