Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 26 april 2024
bewolkt Bewolkt

Streekmuseum Jan Anderson : Oktober "Maand van de Geschiedenis"

Dinsdag 2 oktober 2018, 21:24u

foto Paul Meuldijk


Streekmuseum Jan Anderson : Oktober "Maand van de Geschiedenis"

 

Het onderwerp van dit jaar zijn de diverse opstanden die in Vlaardingen hebben plaats gevonden.


1. De belangrijkste is het feit dat een aantal Vlaardingers in mei 1940 in opstand kwam tegen de Duitse bezetters. In de oorlogszaal zijn een 2 tal vitrines gevuld met materiaal door de Geuzen gebruikt. Het belangrijkste object is het pistool wat van der Willik gebruikte bij eventuele overvallen.

 

2. In de 1e wereld oorlog moest de politie aanwezig zijn om bij het lossen van aardappelen de menigte in bedwang te houden. De nog aanwezige voorraad ging voor een groot gedeelte tegen hoge prijzen naar het naburige Duitsland.

 

3. De volgende opstand is de 80-jarige oorlog waarbij tijdens het beleg van Leiden in 1574 de dijk bij de Vijfsluizen werd doorgestoken waardoor het water tot aan Leiden het landschap overvloeide. Daarna trokken de Spanjaarden weg en daardoor kon de bevolking van Leiden weer met voedsel worden bevoorraad.

 

4. De laatste opstand was die van Dirk III tegen de Duitse keizer met als gevolg dat hierdoor het graafschap Holland ontstond.

 

Van alle vier de opstanden is materiaal in de vorm van prenten, foto’s en voorwerpen te zien in het Streekmuseum.

 

Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50 Vlaardingen is geopend iedere zaterdag en 1e zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.


Toegang is gratis.

 

berichtbron Streekmuseum Jan Anderson


foto's Hans Bakker


989 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 2 oktober 2018, 21:36