Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 26 april 2024
licht bewolkt Licht bewolkt

Gemeenteraad aan zet bij Begroting 2019

Donderdag 27 september 2018, 20:50u

27-09-2018 | De eerste conceptbegroting van deze raadsperiode is een feit en wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De begroting is gebaseerd op het Raadsprogramma, dat is nog niet vastgesteld maar wordt wel als leidraad voor deze begroting gebruikt. Het raadsprogramma vraagt een andere manier van (samen)werken van het college, de raad en de organisatie.

 

Het college adviseert de raad en faciliteert de besluitvorming, door kwalitatief goede voorstellen in te brengen en in voorkomende gevallen de raad verschillende varianten voor te leggen. De raad bepaalt het te voeren beleid. Op 11 oktober kunnen inwoners en andere belanghebbenden reageren op de begroting door in te spreken tijdens de beeldvormende raadskamer.


Begroting 2019 in één oogopslag vindt u op pagina 9 van de "PDF - Meerjarenbegroting 2019-2022"


>> De link naar download "PDF - Meerjarenbegroting 2019-2022", staat onderaan dit artikel <<

 

Participatie
Voor participatie en de Omgevingswet staat € 300.000,- geraamd voor 2019.
Participatie is, zoals aangeduid in het Raadsprogramma, een belangrijk middel om Vlaardingers te betrekken bij de stad. De gemeente treedt initiatieven uit de samenleving positief tegemoet en ondersteunt deze actief. Bewoners en buurten mogen daarbij in toenemende mate zelf beslissen over de inzet van budgetten.

 

Aanpak woonoverlast en ondermijning
Vlaardingen krijgt, zoals zoveel steden, steeds meer te maken met de dreiging van georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Een professioneel georganiseerde overheid is noodzakelijk om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit zich wortelt in Vlaardingen. Er is versterking nodig van kennis en inzet bij woonoverlast en veiligheid op straat.
De rol van de gemeente is om alle facetten van veiligheid in een samenhangend beleid bij elkaar te brengen. Voor een samenhangend pakket van maatregelen inclusief preventie wordt voor 2019 € 125.000,- en vanaf 2020 jaarlijks € 250.000,- vrijgemaakt.

 

Evenementen
Om bestaande evenementen te kunnen behouden is voor de periode 2019-2022 jaarlijks € 150.000,- extra budget opgenomen. In 2018 is met ‘Vlaardingen 1018’ de grondlegging van Holland gevierd. Met het thema ‘Holland’ heeft Vlaardingen een thema in handen, dat een inspiratiebron kan zijn voor educatie,  het organiseren van verschillende activiteiten, evenementen en bewonersinitiatieven. Dit biedt een kans Vlaardingers met elkaar te verbinden, te inspireren en trots te laten zijn op Vlaardingen. Hiervoor is jaarlijks € 50.000,- in de begroting opgenomen, gedekt uit de reserve Binnenstad en parkeren.

 

Duurzaamheid
Vlaardingen wil bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad en de leefomgeving van haar inwoners. Stimuleren van duurzame ontwikkeling is een hele belangrijke factor.  De Energietransitie, klimaatadaptatie en verduurzaming van sportaccommodaties vraagt om  veel concrete actie. Dit wordt deels ingevuld vanuit de bestaande organisatie en deels met een meerjarig extra budget van € 250.000,- voor extra inzet.

 

Uitvoeringsprogramma Sport en Beweging
Op het gebied van sportdeelname, overgewicht, afstand van thuis tot de sportaccommodaties ligt in Vlaardingen een opgave. Dit kan verbeterd worden door verschillende interventies op het gebied van sport in te zetten, bijvoorbeeld door de inzet van de buurtsportcoaches, uitvoering Cool2BFit en stembusakkoord Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). In de begroting is hiervoor structureel € 350.000,- per jaar opgenomen.

 

Armoedebestrijding en schuldhulpverlening
Met de Sociale Aanpak Westwijk is gekozen voor een intensieve inzet op armoede, financiën en schuldhulpverlening om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Het voorkomen en indammen van schulden voorkomt grotere problematiek als huisuitzetting, spanningen in het gezin en de opvoedsituatie van kinderen. Deze inzet  zorgt voor meer verbinding en een gevoel van veiligheid in de wijk. Voor de uitrol van deze aanpak over heel Vlaardingen is jaarlijks aanvullend € 300.000,- geraamd.

 

Solvabiliteit en eigen vermogen
Zoals in het Financieel Beleidskader is vastgelegd is het van belang dat de solvabiliteit van onze gemeente binnen een redelijke termijn op 30% komt. Dit kan alleen bereikt worden als jaarlijks een bedrag ‘gespaard’ wordt. Vasthouden aan een solvabiliteit van 30% in 2026 gaat ten koste van de noodzakelijke geachte ontwikkeling van de stad. In deze meerjarenbegroting is daarom gewerkt met het scenario waarin de solvabiliteitsratio in 2030 op 30% uitkomt.

 

Besluitvorming
Op 11 oktober kunnen inwoners en andere belanghebbenden reageren op de begroting door in te spreken tijdens de beeldvormende  raadskamer. Op 1 november heeft de raad een oordeelsvormende raadskamer en vervolgens behandelt de gemeenteraad de begroting in de besluitvormende raadsvergadering op 8 november

 

Download hier de "PDF - Meerjarenbegroting 2019-2022"

 

 

berichtbron Gemeente Vlaardingen


1373 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 27 september 2018, 21:04