Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 24 juli 2024
onbewolkt 18° Onbewolkt

Waardebonnen voor prestaties Cycling4School

Vrijdag 18 december 2020, 21:44u

Waardebonnen voor prestaties Cycling4School

 

In september deden IKC het Breinpaleis en IKC Erasmus mee aan het project Cycling4School. De leerlingen ontvangen voor hun inspanningen een waardebon. Wethouder Bart Bikkers heeft de waardebonnen voor de scholen uitgeschreven.

 

In september kwamen 181 leerlingen van basisscholen Breinpaleis en Erasmus zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school. Deze twee scholen deden mee aan het project Cycling4School.  Het project Cycling4school is een project van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en SOAB. Het doel van dit project is kinderen te activeren om hun ouders te motiveren vaker te voet of op de fiets naar school te gaan. Hoe? Door ouders en kinderen samen letterlijk een beloning voor de school bij elkaar te laten fietsen en lopen.

 

Beloning voor het aantal gelopen en gefietste kilometers

Voor de actieweek is eerst een 0-meting uitgevoerd. Hierdoor konden de resultaten goed vergeleken worden. De 259 kinderen, die per auto gebracht werden, maakten samen 50 autoritten minder in de actieweek, tegenover 42 meer stepverplaatsingen en 173 meer fietsverplaatsingen. Overall 2-3% minder autoverkeer en een fietsaandeel van bij beide scholen van maar liefst 25%, een stijging van 12%. Bij deze besparing van 800 autokilometers per week betekent dat op jaarbasis bij deze 2 scholen 36.000 bespaarde autokilometers.

Wethouder Bart Bikkers had graag de prijzen persoonlijk uitgereikt, maar door de maatregelen rondom Covid-19 was dit niet mogelijk. Wel heeft hij nog een boodschap: “Het is belangrijk dat kinderen zelfstandig worden in het verkeer en veel fietservaring opdoen. Dit heeft een positief effect op hun veiligheid als weggebruikers. Door op jonge leeftijd al samen met ze te gaan fietsen, zijn de kinderen beter voorbereid naar de overstap richting het voortgezet onderwijs”.

 

Meer bewegen en aandacht voor verkeersveiligheid met Cycling4School

Eén op de acht kinderen in Nederland is te zwaar. Daar kunnen kinderen zelf niet altijd wat aan doen.

De JOGG-aanpak is daarom een lokale, integrale en duurzame aanpak gericht op kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar en hun omgeving. Het doel is een gezonder gewicht. Door aan te sluiten bij het project Cycling4School richten we ons op de omgeving en de routes van en naar school.

Het project is niet alleen goed om kinderen meer te laten bewegen, maar biedt ook kansen om kinderen veiliger te voet en per fiets naar school te laten gaan. Dat vinden ouders heel belangrijk, zeker als ze erachter komen dat kinderen, die naar de basisschool lopen of fietsen, meer verkeerservaring hebben en dan beter toegerust ’ naar de (verder gelegen) middelbare school fietsen.

 

Meer weten over Cycling4School?

Kijk voor meer informatie op www.joggvlaardingen.nl of www.Cycling4School.nl of mail naar info@joggvlaardingen.nl.1372 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 18 december 2020, 21:48