Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 21 juni 2024
bewolkt 18° Bewolkt

Vlaardingen viert Vredesweek 2020

Donderdag 17 september 2020, 20:54u

Vlaardingen viert Vredesweek 2020

 

Wie : PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen en landelijke vredesorganisatie PAX

Wat : nationale Vredesweek, vertaald in lokale activiteiten

Waar : Museum Vlaardingen, KADE40, De Windwijzer, Lucaskerk en diverse andere kerken, moskee

Eyup Sultan Camii, in de buitenlucht, in gedrukte en online dagbladen en weekbladen,

op sociale media en Omroep Vlaardingen, én ook interactief digitaal (webinars waarvoor

ingeschreven kan worden)

Wanneer : van donderdag 17 t/m zondag 27 september 2020

 

Tijdens de nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede van PAX, laten al meer dan 50 jaar duizenden mensen samen zien dat iedereen iets voor vrede kan doen. Grote veranderingen beginnen vaak klein. In onze eigen straat en buurt. Samen met scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zetten we vrede op de kaart. In het hele land worden er honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek.

 

De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting, en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Daarom kiest vredesorganisatie PAX de komende Vredesweek voor het thema 'Vrede verbindt verschil'.

>artikel gaat verder onder afbeelding<Wethouder Bart de Leede, ambassadeur van Vrede namens het college van B & W, opent donderdag 17 september met genodigden om 16.30 uur in Museum Vlaardingen de tentoonstelling van politiek tekenaar Len Munnik. Deze bevat de originele affiches over 40 jaar werken aan Vrede en Veiligheid. Len, vernoemd naar een tijdens de oorlog inwonende Canadese soldaat, heeft jarenlang aan de Schiedamseweg gewoond en tekende graag en veel voor politieke en maatschappelijke organisaties, zowel landelijk als plaatselijk.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk voor publiek van 17 september t/m 10 oktober.

 

Vervolgens geeft de wethouder op zaterdag 19 september om 14.00 uur op toepasselijke wijze bij station Vlaardingen-Oost het startsein voor de OV-wandeling ‘Vrijheden-Mensenrechten Vlaardingen’. De app om zelf te wandelen is al te downloaden, deze middag is een gids beschikbaar.

 

Verder staat op het programma een actuele themamiddag over racisme en de bestrijding ervan. Dinsdag 22 september van 15.00-16.30 uur verzorgt RADAR, expertisecentrum vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie een tweerichtingsgesprek met ruimte voor discussie. Deelname graag, opgeven verplicht via ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl.

 

Een bijzonder onderdeel is verder nog de lezing ‘Mekka, stad oud als het geloof’ door kunsthistorica Willy Atema, waaraan de twee moskeeën in Vlaardingen meewerken door ruimte aan te bieden in de moskee aan de Oosthavenkade. Ook leiden de imams van beide moskeeën de toespraak in.

Donderdag 24 september, 15.00 uur. Opgeven verplicht, evenals respectvolle kleding (voor dames hoofdsjaaltje).

 

Een doorlopende aandachtstrekker in de periode 17 september t/m 16 oktober is het voormalig V & D pand, tijdelijk omgedoopt tot Pand voor Vrede & Durf. In de etalages een ICAN tentoonstelling van foto’s en teksten n.a.v. de herdenking 75 jaar Hiroshima en Nagasaki; kraanvogels en vredesvlaggen gemaakt tijdens Burendag; tekeningen van scholieren rond het thema; foto’s van street-art rond Black Lives Matter acties in de USA; presentatie van Vlaardingen Regenboogstad; videopresentatie en persoonlijke verhalen; presentatie van 75 jaar Bevrijding en St. Indisch Belang Vlaardingen. In het pand wordt het publiek tijdens de Vredesweek van harte uitgenodigd om mee te vouwen aan kraanvogels voor een atoomvrije wereld. Deze worden na afloop aangeboden aan leden van de 2e Kamer. Ook is iedereen welkom bij de workshops Wandschilderingen rond het thema ‘Vrede verbindt verschil’, gegeven door kunstenaars van St. Zona Franca m.m.v. VluchtelingenWerk.

 

Voor informatie over het volledige programma kijk op : https://vredesweek.nl/agenda/lijst-Vlaardingen

 


1752 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 17 september 2020, 20:59