Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 21 juni 2024
half bewolkt 18° Half bewolkt

Kunstenaar Cor Maarleveld schenkt 17 werken aan Stadsarchief Vlaardingen

Vrijdag 24 augustus 2018, 16:00u

24-08-2018 | Onlangs ontving het Stadsarchief uit handen van de Vlaardingse kunstenaar Cor Maarleveld, zestien potlood-, grafiet- en pentekeningen plus een aquarel. De tekeningen zijn in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw gemaakt voor de 'Cartotheek van Vlaardingen', een gedrukte serie kaarten van Vlaardingse locaties, waarvoor het Stadsarchief destijds de historische teksten leverde. Ook de aquarel dateert uit die periode.

 

Let op : Artikel gaat verder onder de aquarel


Maarleveld - aquarel Markt oostzijde


Het Stadsarchief is erg blij met de aanwinsten. Zij zijn een mooie aanvulling op de uit bijna 1.200 werken bestaande prentencollectie.


Na binnenkomst worden de kunstwerken gedigitaliseerd, waarna er een zuurvrije, Melinex-hoes omheen wordt gedaan. Die hoes beschermt het werk tegen licht en vuil en zorgt ervoor dat het in optimale toestand geconserveerd blijft. Daarna krijgen zij een plekje in de Topografisch-historische Atlas, een geklimatiseerde ruimte waar al het beeldmateriaal zorgvuldig wordt bewaard. Een archiefmedewerker registreert de aanwinsten in het collectieregistratiesysteem. Hier worden ze – natuurlijk met toestemming van de maker – gekoppeld aan de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl. Zo zijn ze op korte termijn voor iedereen te bekijken.


Niet elke tekening, prent, aquarel of olieverf wordt op de website getoond. De werken van kunstenaars van wie we (nog) geen toestemming tot plaatsing gekregen hebben, zijn alleen fysiek te bekijken in het Stadsarchief.


Maarleveld - Vergulde Hand / Nunquam Perfectum


Cor Maarleveld heeft de volgende gebouwen, monumenten en locaties op zijn geheel eigen, treffende wijze neergezet:
De Stadsgehoorzaal, het Weeshuis, het pand ‘Nunquam Perfectum’ aan de Maassluissedijk, de Grote Kerk, Apotheek Backer aan de Hoogstraat, het Reedershuys aan de Westhavenkade, Villa IJzermans, boerderij ‘De Vergulde Hand’, het Verzetsmonument aan het Verploegh Chasséplein, de Stadsomroeper, de Kroningslantaarn, het inrijhek van de voormalige boerderij Holy, boerderij ‘Nooitgedacht’ aan de Zuidbuurt, essen aan de Maassluissedijk, de Hoogstraat met de toren van de Grote Kerk en sleepboten in de Koningin Wilhelminahaven.
Op de aquarel zijn de gevels van de panden van de familie Dorsman aan de noordoostzijde van de Markt te zien.

 

Naast het vastleggen van typisch Vlaardingse plekjes maakt Cor Maarleveld (1939) vrij werk naar de natuur zoals dierenportretten en landschappen, vaak in pastel en potlood. Met een serie topografische gouaches leverde hij een bijdrage aan Het Groot Vlaardings Prentenboek.

 

Cor Maarleveld exposeert nog tot en met zondag 26 augustus in Galerie De Duig, Landstraat 29, Vlaardingen. Zaterdag en zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur.

 

tekst Stadsarchief Vlaardingen


2834 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 24 augustus 2018, 16:18