Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zondag 24 september 2023
half bewolkt 15° Half bewolkt

Generaties schilderen voor Vrede in Vlaardingen

Donderdag 20 september 2018, 11:24u

De woorden ‘vrede’ en ‘gerechtigheid’ roepen bij veel Nederlanders juist beelden van conflictgebieden op. Hoe is dat bij mensen die zelf uit die gebieden komen? Voor het kunstproject ”Generaties schilderen voor Vrede” tijdens de Vredesweek van 15 tot en met 23 september onderzoeken autochtone én nieuwe Vlaardingers hun visies op deze thema’s, om deze vervolgens te verenigen in vier grote kunstwerken.

 

Oud, jong, arm, rijk, autochtoon en allochtoon. Hoe gemêleerder, hoe beter, is het credo voor de deelnemers van dit kunstproject. Vijf dagen lang gaan mensen uit verschillende generaties aan de slag met het verbeelden van gerechtigheid en vrede. Op vrijdag hoopt de groep alle kunstwerken verzameld in vier grote schilderijen te presenteren. Daarna worden deze op verschillende locaties tentoongesteld.

 

De helft van de meer dan twintig deelnemers is niet in Nederland geboren. Zij zijn gevlucht uit een oorlogsland en hebben in Vlaardingen een nieuwe thuisstad gevonden. Maar hebben zij hier ook vrede gevonden? Betekent vrede voor hen meer dan de afwezigheid van oorlog? Onder leiding van kunstenaars Mosab Anzo uit Syrië, Houman Esmail Nia uit Iran en Juan Heinsohn uit Chili brengen de deelnemers hun dromen van recht en vrede in beeld.

 

Het thema van de Vredesweek 2018 is Generaties voor Vrede. Met landelijke vredesbeweging PAX vinden er in dit kader diverse activiteiten plaats. “Generaties schilderen voor Vrede” gaat op maandag 17 september om 14.00 uur van start aan de Hoogstraat 28. Tot en met vrijdag 21 september wordt er dagelijks van 14.00 tot 20.00 uur aan de doeken gewerkt. Publiek is elke dag welkom om het creatieve proces te bekijken. Op vrijdagmiddag 21 september, op de Internationale Dag van de Vrede, om 16.00 uur is er een bijzondere ontvangst waarbij uitleg gegeven wordt van het kunstproject en het eindresultaat getoond wordt.

 

Het kunstproject Generaties Kunst voor Vrede was vorig jaar al een groot succes in Schiedam. De organisatie, bestaande uit stichting Zona Franca en PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen, hoopt op een geslaagd vervolg!

 

berichtbron Pax Ambassade van Vrede Vlaardingen


Vlaardingse ambassadeurs van de vrede; kunstenaar Beaty Czetö,en wethouder Bart de Leede


912 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 20 september 2018, 11:29