Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zaterdag 30 mei 2020
onbewolkt 15° Onbewolkt

Herbouw Stadskraan Vlaardingen van start

Zondag 1 december 2019, 11:29u

Herbouw Stadskraan Vlaardingen van start

 

Met het aan wal brengen van het hijsblok, een onderdeel van de Stadskraan, en de onthulling van het bouwbord op de kade, gaf burgemeester Annemiek Jetten zaterdag 30 november het startsein voor de herbouw van de Stadskraan aan de Vlaardingse Westhavenkade. Over een jaar staat dit symbool voor Vlaardings verleden er weer stralend bij, aldus de initiatiefnemers.


Burgemeester Annemiek Jetten brengt met hulp van de schipper van de Balder het hijsblok aan wal.


“De Museumkade is dan weer compleet”, zegt Siem van der Marel, secretaris van de stichting Stadskraan Vlaardingen en een van de grote gangmakers van het project. Bij het museum, dat ook aandacht geeft aan het maritieme verleden van Vlaardingen, ligt dan de Balder, de laatste nog zeilende haringlogger, en staat de Stadskraan.


Burgemeester Annemiek Jetten geeft met de onthulling van het bouwbord, het startsein voor de herbouw van de Stadskraan.


De Stadskraan is een reconstructie van de originele die in de 19e eeuw in Vlaardingen gestaan heeft. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd een eerste versie gebouwd, maar die bleek door o.a. houtrot niet te handhaven. De Stichting Stadskraan heeft de afgelopen jaren fondsen verworven, waardoor het mogelijk is om de kraan weer op te richten. De bouwwerkzaamheden duren tot juni/juli 2020, waarna de kraan wordt herplaatst. In september/oktober 2020 wordt de kraan opgeleverd.

 

Vanaf maart 2020 kunnen geïnteresseerden de bouw volgen. De werkzaamheden vinden plaats op het terrein achter het museum, dat toegankelijk is op werkdagen van 10.00 – 16.00 uur.


V.l.n.r.: Leo Bakker, Leen van Bree, Annemiek Jetten en Siem van der Marel.


Fotografie: Stichting Stadskraan Vlaardingen


577 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 1 december 2019, 11:37