Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 26 april 2024
half bewolkt Half bewolkt

Burgemeester Jetten opent tentoonstelling "Schoon aan de haak" in Museum Vlaardingen

Donderdag 27 juni 2019, 20:31u

Burgemeester Jetten opent tentoonstelling "Schoon aan de haak" in Museum Vlaardingen

 

Haring ‘Schoon aan de haak’ gehangen in Museum Vlaardingen

‘On-Vlaardingse’ tentoonstelling geopend in Museum Vlaardingen

 

Vrijdagmiddag 21 juni opende burgemeester Jetten van Vlaardingen de tentoonstelling Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven in Museum Vlaardingen.  Zij hing een (gebreide) haring symbolisch schoon aan de haak, waarna zij, in gezelschap van 13 collega-burgemeesters uit de regio Rotterdam Rijnmond, de bijzondere tentoonstelling bezocht.

 

Vissers symbool Hollandse volk

‘Vis en visserij zijn altijd belangrijke bronnen van inspiratie geweest voor kunstenaars door de eeuwen heen’, begint Léanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen, die speciaal voor deze opening haar Vlaardingse visserstrui had aangetrokken. ‘Nooit eerder echter is de Haagse School bekeken of onderzocht op juist het onderwerp ‘visserij’.’ In Schoon aan de haak worden 40 kunstwerken, van o.a. Mesdag, Israëls, Blommers en Sluiter, over het vissersleven in de 19e eeuw getoond. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in het leven van de schilder. De oude foto’s uit de periode 1900 laten het echte leven zien en voelen, zoals ook de schilders de taferelen bewonderden op het strand. En die uiteindelijk op doek vastlegden. De kunstenaars zijn gefascineerd door de visser, zijn familie en zijn werk en hebben het vissersbestaan schilderachtig vastgelegd. Hierdoor lieten zij de wereld kennismaken met Holland en vooral met vis en visserij. De stoere en avontuurlijke vissers en de sterke vissersvrouwen staan in hun werk symbool voor het karakter van het Nederlandse volk. Het beeld dat deze kunstenaars over de visserij hebben vastgelegd, bepaalt voor een groot deel hoe wij nu nog steeds naar het vissersbestaan kijken.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeeldingen <<



 

Vispromotie

Ook in de 20e eeuw blijft vis en visserij in allerlei kunstvormen zichtbaar van mode tot reclame-uitingen.  En net als in andere sectoren, wordt het imago van de vissector steeds belangrijker. ‘Of de vissector nog steeds het imago van ‘Kniertje’ heeft? Ja, is dat erg? ‘Nee!’ Aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederland Visbureau; ‘Het vissersleven is nog steeds hard werken en tegenwoordig moet men voldoen aan vele eisen, wet-en regelgeving. De vissers hebben niet stilgestaan en hebben de vloot verduurzaamd en gemoderniseerd. Net als toen mogen we vandaag de dag veel waardering hebben voor onze Hollandse vissers die dagelijks keihard werken om ons consumenten een verantwoord gevangen visje aan te bieden.’

 

Enthousiaste bezoekers

Na de bijdrage van Agnes Leewis konden de bezoekers luisteren naar een presentatie over Freshly Fish, een nieuw initiatief om de consument te verleiden om meer vis te eten. Uiteraard kon er ook geproefd worden. Vervolgens was er de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. De reacties waren heel positief. Een bezoeker noemde de tentoonstelling zelfs enthousiast ‘on-Vlaardings’!

 

Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven is t/m 10 november te zien in Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54 in Vlaardingen.

 

Meer vistentoonstellingen

Museum Vlaardingen werkt voor Schoon aan de haak nauw samen met het Dordrechts Museum, waar op 28 juni de tentoonstelling Beet! Vissen naar verborgen betekenissen opent. Naast Museum Vlaardingen en het Dordrechts Museum is er deze zomer nog een museum waar vis in de schijnwerpers staat. Stedelijk Museum Alkmaar organiseert een tentoonstelling over Pieter van Schayenborgh, een tot nu toe vrij onbekende 17de eeuwse Hollandse schilder van visstillevens.

 

Mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven is mede mogelijk gemaakt door: Stichting Fonds Museum Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen, Deltaport Donatiefonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, de Groot Fonds, Stichting Gifted Art, Samenwerkende Maritieme Fondsen, Machinefabriek Houdijk B.V., Shell Pernis, VisNed, Redersvereniging voor de Zeevisserij, Rederij W. van der Zwan & Zn B.V., Freshly Fish, Trevie B.V., Bree’s New World, Out in Africa en Lijstenmakerij Manon.

 



1165 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 27 juni 2019, 20:35