Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 26 april 2024
motregen Motregen

Presentatie derde deel van ‘De Donkere Jaren van Vlaardingen

Dinsdag 28 mei 2019, 23:34u

Afweergeschut op het huidige RW.20, met in de achtergrond Maasland


Presentatie derde deel van ‘De Donkere Jaren van Vlaardingen

 

Nederland staat komende jaar massaal stil bij de viering van 75 jaar bevrijding.

In Vlaardingen starten we hier al mee op donderdag 6 juni 2019, precies 75 jaar na de landing in Normandië. Jan Anderson en Hjalmar Teunissen presenteren het derde deel van

‘De Donkere Jaren van Vlaardingen’. Dat gebeurt in de Bethelkerk, Burgemeester Verkadesingel 26, om 15.00 uur. (inloop 14.45 uur).

U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

 

Het eerste exemplaar van dit boek over Vlaardingen tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt aangeboden aan historicus en journalist Ad van Liempt.

Ad van Liempt is onlangs gepromoveerd op het leven van Albert Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork. Hij heeft eerder boeken uitgebracht over de oorlog, zoals Kopgeld, De Oorlog, Na de Bevrijding en Aan de Maliebaan. Ook was hij als eindredacteur nauw betrokken bij succesvolle televisieserie De Oorlog.

 

‘De Donkere Jaren van Vlaardingen’ bevat vele nieuwe verhalen, ooggetuigenverslagen, foto’s en documenten. Drie hoofdstukken zijn aan de Geuzen gewijd. Bijzonder is een serie foto’s van het Geuzenproces die met toestemming van het NIOD voor het boek mochten worden gebruikt. Daarnaast wordt het verhaal verteld van een Geus die in gevangenschap vriendschap sloot met een Oekraïnse krijgsgevangene en erin slaagde hem na de bevrijding naar Vlaardingen te halen. Marla van de Weert de Wit stond voor het boek de brieven af die haar vader Maarten de Wit schreef vanuit Buchenwald.

 

Het bijna 250 pagina’s tellende werk besteedt ook specifiek aandacht aan de Duitsers in Vlaardingen. Hiervoor konden gelukkig nog ooggetuigenverslagen worden gebruikt. Zo is het verhaal vastgelegd van Hanna van Rijn die als 18-jarig meisje in de Hongerwinter van de Duitsers uit nood had gestolen, maar werd opgepakt. De Ortskommandant stuurde haar uiteindelijk naar huis en zorgde ervoor dat zij en haar buren brood en kolen kregen.

 

Uniek is de briefwisseling van de broers Roodenburg vanuit Duitsland met hun moeder en zus in Vlaardingen en vice versa: hiervoor kon worden geput uit honderden brieven.

 

Ontroerend is het dagboek van Aat de Heer die als 15-jarige jongen de Hongerwinter in Vlaardingen heeft vastgelegd.

 

Gelijn Werner legt voor de eerste keer uit hoe hij Het Vrije Woord ‘Ick Waeck’ als jonge Vlaardinger heeft opgezet, het meest gelezen Vlaardingse illegale blad.

 

Daarnaast wordt voor de eerst het hele verhaal verteld over Geert van Linden, die op 8 mei 1945 door een BSér is doodgeschoten terwijl hij probeerde te voorkomen dat twee van zijn zussen zouden worden kaalgeknipt. Zijn neef, die na de oorlog naar hem is vernoemd, een buurjongen en een goede vriendin hebben aan dit hoofdstuk meegewerkt.

 

Wij hope op uw komst samen met uw partner.

Met vriendelijke groet,

Jan Anderson Hjalmar Teunissen.


Duitse militairen op de Westhavenkade Vlaardingen


1627 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 28 mei 2019, 23:37