Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zaterdag 4 mei 2024
licht bewolkt Licht bewolkt

VIDEO - Het Tapijt van Vlaardingen – Schilderen met Draad

Vrijdag 25 januari 2019, 20:24u

VIDEO - Het Tapijt van Vlaardingen – Schilderen met Draad

 

Een korte film over Het Tapijt van Vlaardingen in opdracht van KADE40.

Film en onderstaande tekst door Britt Planken.

 

KORTE FILM TAPIJT VAN VLAARDINGEN - In 2017 werd ik door KADE40 gevraagd om mee te denken over een bijzonder project. Op initiatief van AWN Helinium zou een groepje dames in het feestjaar Vlaardingen1018 een bijzondere serie historische tekeningen op een groot doek naborduren. Ik had toen nog nooit gehoord van het Tapijt van Bayeux of de platen over de Slag van Vlaardingen van John Rabou. We kwamen overeen dat ik het proces van de eerste steken tot het uiteindelijke tapijt zou volgen en daar een korte film over zou maken.

 

Op dat moment wist nog niemand dat Het Tapijt van Vlaardingen, zoals de toepasselijke werknaam werd, een meerjarenproject zou worden. De groep dames borduurde afgelopen jaar bijna dagelijks op de zolder bij KADE40. Regelmatig ging ik op donderdag langs met mijn opnameapparatuur. Ik heb het Tapijt van dichtbij mogen zien groeien. Van de eerste proeflapjes tot de eerste figuren op de kleden.

 

Ik leerde de donderdaggroep steeds een beetje beter kennen en daarmee ook de sociale waarde van dit project. Ik ontdekte dat handwerken enorm populair is, maar dat borduren voor de lol op een gegeven moment geen voldoening meer geeft. Het Tapijt van Vlaardingen geeft veel dames precies de motivatie die ze zochten. De gemiddelde leeftijd in de groep ligt boven de 35 (knipoog), maar als je een keer bent langs geweest dan weet je dat leeftijd geen moer zegt over hoe fanatiek mensen kunnen zijn.

 

Sjeeminee,

wat een respect heb ik voor die club dames gekregen! Ze hebben een perfecte balans gevonden tussen gezellig onder elkaar zijn en keihard werken. Ze zijn perfectionistisch, loyaal, creatief, respectvol en ontzettend ambitieus.

 

Mijn video eindigt bij het Stadsspektakel, waar de dames zaten te 'wildborduren' en iedereen een steek op het Tapijt kon zetten. Het project eindigt daar echter niet. Er is een stichting opgericht en de dames gaan door tot het af is!

 

Ik moest tijdens het monteren steeds lachen om de woorden aan het eind van de film: "Dan kunnen we de hele geschiedenis van Vlaardingen borduren. Van de steentijd tot gisteren!" Dat blijkt nu werkelijkheid te worden. Er is al een nieuwe plaat getekend en daar zijn ook de eerste steken al van gezet, zo kon ik vanmiddag met eigen ogen zien.

 

WAUW!

Ik hoop dat ik met mijn film recht heb gedaan aan het harde werken van de dames. Dank aan alle lieve borduursters, die zo fijn hebben meegewerkt aan mijn allereerste korte film en zo ontzettend hartelijk en openhartig waren. Met heel veel trots presenteer ik dan nu: Het Tapijt van Vlaardingen – Schilderen met Draad.


VIDEO - Het Tapijt van Vlaardingen – Schilderen met Draad


1372 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 25 januari 2019, 20:26