Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 9 juli 2020
lichte regen 17° Lichte regen

Speelgoed van Het Kinderparadijs in Streekmuseum Jan Anderson

Zaterdag 12 januari 2019, 19:50u

Meccano - foto Hans Bakker


Speelgoed van Het Kinderparadijs in Streekmuseum Jan Anderson

 

Tienduizenden kinderen hebben vroeger met hun neus tegen de etalageruit van Het Kinderparadijs gedrukt gestaan, om hun verjaarscadeau of hun St.Nicolaas geschenk uit te zoeken. De familie Ligthart had een speelgoedzaak eerst op de Westhavenkade en later op het Liesveld onder de naam Het Kinderparadijs.

 

Speelgoed treinen, Schuco autootjes en Dinkey toys voor de jongens en poppen, kinderserviesjes en keukeninventaris voor de meisjes, waren de wensdroom voor de kinderen in de vooroorlogse jaren en de tijd erna.

Uit de grote collectie die het Streekmuseum in haar bezit heeft, is een keuze gemaakt en wordt nu in 18 vitrines aan het publiek getoond. De vitrines met speelgoed herinnert ons aan de tijd dat je nog één cadeautje kreeg, waar je dan ook enorm zuinig op was. Mooi dat dit nu vele jaren later in het depot van het Streekmuseum is beland.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Poppenhuis - foto Hans Bakker


Daarnaast maakte een oom of opa een poppenhuis, een winkel of een prachtig pakhuis, waar je zakjes via een katrol naar boven kon hijsen vanaf de paard en wagen op de straat. Het meeste speelgoed had ook de functie je voor te bereiden op het latere leven. Hamertje Tik gaf wellicht de aanzet voor het latere timmeren en met het theeserviesje voor de kleine meid om moedertje te spelen.

 

Monopoly spelen ( + het nieuwe Vlaardingse), borduurdozen, blikken speelgoed, muziek instrumentjes, klappertjes en luchtpistolen, kwartetspellen en nog honderden andere voorbeelden uit ons jonge leven geven een goed beeld. Tenslotte geven tollen en knikkers een beeld hoe we nog vroeger op straat onze tijd doden.

 

Het speelgoed is iedere zaterdag en eerste zondag van de maand te zien in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. De toegang is gratis.

 

De expositie over de geschiedenis van onze stad is ook nog steeds te zien.


Blikken speelgoed - foto Hans Bakker


339 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 12 januari 2019, 19:53