Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Maandag 29 april 2024
half bewolkt 19° Half bewolkt

Verslag Gemeente Vlaardingen - Verloop jaarwisseling 2018-2019

Woensdag 2 januari 2019, 06:14u

Verslag Gemeente Vlaardingen - Verloop jaarwisseling 2018-2019

 

Burgemeester Jetten informeerde op 1 januari 2019 de gemeenteraad door middel van onderstaande raadsmemo over het verloop van de jaarwisseling in Vlaardingen.

 

 

Geachte leden van de raad,
Ik wens u allen het allerbeste voor het nieuwe jaar! Via deze weg informeer ik u over het verloop van de jaarwisseling in Vlaardingen.


Algemeen
Deze jaarwisseling kende een andere aanloop dan afgelopen jaren. Het niet langer toestaan van de vreugdevuren zorgde ervoor dat gemeente en hulpdiensten zich anders hebben moeten voorbereiden. In de weken voorafgaand aan de jaarwisseling zijn er op strategisch en operationeel niveau overleggen geweest tussen medewerkers van de gemeente, politie en brandweer (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) om maximaal voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s. Tweemaal is er een gezagsdriehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie bijeen gekomen om de gezamenlijke beleidsuitgangspunten vast te stellen. Het plaatsen van de camera’s en het instellen van de noodverordening op 21 december 2018 zijn enkele van de zichtbare en onzichtbare maatregelen die zijn ingezet.


Daarnaast heeft het kernteam, waarin ook Irado en Minters zijn vertegenwoordigd, weer haar bijdrage geleverd aan de benodigde werkzaamheden. De extra inzet van al deze mensen waardeer ik zeer.


Door al deze inspanningen en de goede samenwerking valt het eindresultaat mee ten opzichte van de pessimistische verwachtingen die we van tevoren hadden. De toonzetting van een aantal reacties op social media was fel en ongenuanceerd. Uiteindelijk zijn er enkele acties geweest en hebben veel mensen er voor gekozen om de jaarwisseling gemoedelijk te vieren. We hebben kunnen zien dat mensen in Vlaardingen graag bij elkaar komen en samen willen zijn.


Voormalige vreugdevuren
Het Multi Surveillance Team (MST) heeft in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling intensief contact gehad met de groepen van de voormalige vreugdevuren aan de Broekweg en de Marathonweg. Deze contacten hebben zij kunnen benutten voor een bijdrage aan een, gelet op de omstandigheden, zo rustig mogelijke jaarwisseling.


Door het afzetten van de oude locatie aan de Marathonweg was dit terrein niet toegankelijk. De groep die hier in de afgelopen jaren een vreugdevuur organiseerde is de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling samengekomen op de Maassluissedijk. Op oudjaarsdag hebben zij in de middag een bijeenkomst gehouden en deze is, mede door de goede inzet van het MST, rustig verlopen.

 

Op het parkeerterrein aan de Broekweg zijn tijdens de jaarwisseling diverse vuurtjes ontstaan, waarvan één wat groter vuur. De vuren zijn door de brandweer geblust en het resterende materiaal is verwijderd. Rond 03.00 uur heeft de politie met de ME de groep gevorderd het terrein te verlaten.


Politie
De politie heeft op 31 december 2018 tot 1 januari 2019 rond 10.00 uur ongeveer 30 meldingen gehad. In vergelijking met andere jaren is dit een beperkt aantal. De extra ingezette bewaking in het centrum en de winkelcentra heeft hier een positieve bijdrage aan geleverd. Dit is mede dankzij en na overleg met de winkeliers tot stand gekomen.

 

Aan de Amsterdamlaan is iemand aangehouden voor belediging. De politie meldt verder dat er in de nacht behoorlijk wat vernielingen waren in de Westwijk. Er is schade ontstaan bij enkele panden aan de Van Baerlestraat, waaronder Eetcafé Nieuw El-Aviv, en er zijn enkele ruiten vernield. Hiervoor is een verdachte aangehouden.

 

Via een Whatsapp-groep is door oplettende omwonenden aan de Frank van Borselenstraat een autobrand gemeld. Door deze snelle melding heeft de politie hierop drie mensen kunnen aanhouden.

 

Ook zijn er twee personen aangehouden op basis van de noodverordening, omdat zij een jerrycan met brandstof bij zich hadden in de auto. Tenslotte is er nog iemand aangehouden voor openbare dronkenschap en een ander voor rijden zonder rijbewijs.

 

VRR
Door alle extra preventieve inzet zijn er in de aanloop naar de jaarwisseling minder brandjes geweest dan voorgaande jaren. Op 31 december 2018 is de brandweer uitgerukt voor diverse meldingen, waarvan ik hier de opvallendste noem. Er was een gebouwbrand aan de Parkweg, brand van autobanden aan de Westlandseweg, een voertuigbrand aan de Frank van Borselenstraat en brand op een balkon aan de Eksterlaan.

 

Ook is er een grote uitslaande brand geweest in een blok van 24 woningen aan de Insulindesingel. De brand was rond 04.30 uur geblust. De bewoners van 15 woningen konden niet terug in hun woning en zijn opgevangen of hebben zelf onderdak gevonden. Ik ben zelf aanwezig geweest in de tijdelijke opvanglocatie om deze mensen een hart onder de riem te steken. Het is voor hen erg vervelend om zo het nieuwe jaar te moeten beginnen.

 

In de middag van 31 december heb ik Ferd Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid, ontvangen bij zijn bezoek aan de brandweerkazerne in Vlaardingen. Tijdens het bezoek is uitgebreid stilgestaan bij de voorbereidingen voor de jaarwisseling, het niet langer toestaan van de vreugdevuren, het afsteken van zwaar vuurwerk en de bedreigingen van hulpverleners en bestuurders.


Gemeente
Vanaf week 51 is gestart met het afsluiten van de afvalbakken in de stad. De afvalbakken in de winkelcentra zijn op 31 december afgesloten.

 

Van 27 tot en met 31 december zijn er extra mensen ingezet van het SUS-team met verhoogde aandacht voor de winkelcentra en de horeca.

 

De collega’s van Stedelijk Beheer en Toezicht en Handhaving zijn op oudjaarsdag vanaf de ochtend op pad geweest om zoveel mogelijk rommel van straat af te halen. Op diverse plekken zijn kerstbomen, pallets, grof vuil, lege flessen en autobanden weggehaald.

 

In de Holiërhoek is schade ontstaan aan enkele bloembakken. In de Westwijk is behoorlijk wat schade gemeld aan prullenbakken, putdeksels, abri’s en ruiten. Het definitieve beeld van de schade moet nog komen.

 

Irado
Om zoveel mogelijk kerstbomen uit het openbaar gebied te krijgen is opnieuw een grote inzamelingsactie voor kerstbomen georganiseerd door Irado. Bij inlevering van een kerstboom tussen 28 december 2018 en 2 januari 2019 ontvangt de jeugd € 0,50 en een speciale kanskaart.

 

Zoals gebruikelijk heeft Irado op 31 december alle ondergrondse afvalcontainers afgesloten.

 

Minters
Vanaf de kerstvakantie waren de jongerenwerkers van Minters weer actief.

 

Vuurwerk
Net als vorig jaar is in Vlaardingen gebruik gemaakt van een vuurwerkdetectiesysteem. Op basis van de metingen van vorig jaar konden de hotspots worden aangewezen zodat hierop gerichter gecontroleerd kon worden door Toezicht & Handhaving.

 

In samenwerking met Minters zijn vuurwerkbrillen uitgedeeld aan alle leerlingen van groep 7 en 8 van de Vlaardingse basisscholen. Het college heeft hiervoor diverse scholen bezocht. Daarnaast zijn er op 31 december nog brillen uitgedeeld bij Jeugdstad.

 

Op oudjaarsdag zijn er enkele mensen aangehouden voor het afsteken van vuurwerk terwijl het nog niet mocht en voor het bezit van illegaal vuurwerk.

 

In lijn met de omliggende gemeenten hebben we er dit jaar voor gekozen om geen vuurwerkinzamelactie te houden. Reden hiervoor is het risico dat kinderen en volwassenen het slachtoffer worden van vuurwerk dat nog niet is afgegaan.

 

Horeca
In de horeca is de jaarwisseling verlopen als een normale uitgaansavond.

 

Het voorgaande brengt mij tot de conclusie dat door iedereen keihard is gewerkt de jaarwisseling veilig en in een gemoedelijke sfeer te laten verlopen. Door de uitermate goede samenwerking hebben we dit kunnen bereiken!

 

 

Hoogachtend,


mr. Annemiek M.M. Jetten MSc
Burgemeester

 

 

berichtbron : persbericht Gemeente Vlaardingen - raadsmemo aan de gemeenteraad van Vlaardingen


2243 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 2 januari 2019, 06:31