Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 3 mei 2024
onbewolkt 10° Onbewolkt

Schoolplaat van "Holland 1000 jaar geleden"

Vrijdag 16 november 2018, 09:16u

Schoolplaat van "Holland 1000 jaar geleden"

 

Hoe zag Holland er in 1018 uit, het jaar van de Slag bij Vlaardingen? Je ziet het op een prachtige nieuwe schoolplaat, waarop het landschap van toen en de oudste dorpen en bouwwerken zijn afgebeeld. Oegstgeest en Vlaardingen zijn er op te vinden, net als de ringburcht bij Rijnsburg, waar de mensen konden schuilen als de Vikingen er aan kwamen. Den Haag bestond nog niet, maar Utrecht al wel.

 

De schoolplaat ‘Holland 1000 jaar geleden’ is gemaakt voor het onderwijs. Wie de afbeelding downloadt, krijgt via pop-up vensters de onderwerpen kort en boeiend toegelicht. Ook kun je doorklikken naar achtergrondinformatie, foto’s en filmpjes. De schoolplaat is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Vlaardingen, provincie Zuid-Holland en Erfgoedhuis Zuid-Holland.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<



Holland 1000 jaar geleden

 

Op de schoolplaat ‘Holland 1000 jaar geleden’ zien we de kust van West-Nederland tussen Vlaardingen (linksonder) en Egmond (rechtsboven). Aan de overkant van de Noordzee ligt Engeland. Vikingen en andere piraten maken de Noordzee onveilig.

 

Holland bestaat alleen maar uit een smalle strook langs de kust en de duinen. Langs de rivieren wonen ook mensen, maar voor de rest is het een groot moerasbos. De toren rechtsonder staat in Utrecht, lange tijd de enige grote stad in het toenmalige Nederland. Hier woont de bisschop van Utrecht, die over een groot deel van het land regeert.

 

In Holland is een graaf de baas, officieel in opdracht van de Duitse koning, maar die koning komt hier eigenlijk nooit. De graaf van Holland en de bisschop van Utrecht zijn belangrijke edelen, die het regelmatig met elkaar aan de stok hebben. Er wonen duizend jaar geleden naar schatting ongeveer 30.000 mensen in heel Holland.

 

Download

De schoolplaat is gratis te downloaden via de webwinkel van Erfgoedhuis Zuid-Holland: www.erfgoedhuis-zh.nl/publicaties/publicaties/2018/schoolplaat-ontstaan-van-holland.

Binnenkort is ook een gedrukte versie beschikbaar.

 

berichtbron Gemeente Vlaardingen / Vlaardingen 1018



2562 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 16 november 2018, 09:29