Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 13 augustus 2020
geheel bewolkt 30° Geheel bewolkt

Bouwstart 20 “Nul op de Meter & All-Electric” sociale huurwoningen aan de Samuel Esmeijerstraat

Woensdag 17 oktober 2018, 14:16u

Bouwstart 20 “Nul op de Meter & All-Electric” sociale huurwoningen aan de Samuel Esmeijerstraat

 

Dinsdagmiddag 16 oktober is aan de Samuel Esmeijerstraat de start van de bouw van 20 sociale huur eengezinswoningen feestelijk gestart. De woningen zijn “Nul op de Meter & All-Electric”.

Het zijn de eerste sociale huur nieuwbouwwoningen in Vlaardingen die “Nul op de Meter” zijn. Waterweg Wonen begint hiermee omdat zij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

 

 

Onder het toeziend oog van directeur-bestuurder Waterweg Wonen Marieke Kolsteeg en de wethouders Arnout Hoekstra en Bart Bikkers werd er op het bouwterrein aan de Samuel Esmeijerstraat een schatkist ingegraven. Hierin zaten de toekomstwensen van de 20 toekomstige bewoners.

 

De schatkist werd ingegraven door de kinderen van de toekomstige 20 huurders van de woningen, die bij de feestelijke bouwstart aanwezig waren.


Schatkist vol met toekomstwensen


Nul op de Meter-woning

De energie neutrale huurwoningen hebben vloerverwarming, een luchtwarmtepomp, super goede isolatie en elk meer dan twintig zonnepanelen op het dak.

Een Nul op de Meter-woning wekt met deze 20 zonnepanelen genoeg energie op voor de installaties én voor het meeste verbruik van de bewoners. Gas komt er niet meer aan te pas.

 

Bijzondere plek

De woningen worden op een unieke archeologische plek in Vlaardingen gebouwd. Archeologen vonden hier in 1958 namelijk resten van de Vlaardinger cultuur. Vermoedelijk woonden 5000 jaar geleden hier al mensen! Van duizenden jaren geleden zijn hier ‘schatten’ (overblijfselen) uit de grond gehaald.

 

Tijdens de feestelijk start van de bouw werd een schat uit het heden ‘terug’ gegraven in de grond. Gezamenlijk met de kinderen van de huurders, hebben wethouders Bart Bikkers (Duurzaamheid) en Arnout Hoekstra (Bouwen en Wonen) en Marieke Kolsteeg (directeur-bestuurder Waterweg Wonen) in een schatkist, berichten en tekeningen van huurders uit het heden voor de toekomst begraven.


Impressiefoto’s van de te realiseren “Nul op de Meter & All-Electric” sociale huurwoningen


Huurders blij met hun nieuwe eengezinswoning

Dat de huurders blij zijn met de nieuwe woningen was duidelijk te zien. De familie Manoekjan is een van de nieuwe huurders van de Samuël Esmeijerstraat.

Hajk Manoekjan: “We wonen met ons gezin nu in een huurwoning met twee slaapkamers. Onze kinderen zijn 3 en 1,5 jaar, dus wij wilden graag een grotere woning. Het nieuwe huis voelt als een bonus. Onze kinderen kunnen er spelen in de tuin. En vloerverwarming vinden wij ideaal.”

Voor Hajk Manoekjan was het NOM-concept nieuw. “Natuurlijk is zo’n energiezuinige woning een uitdaging. Het is afwachten hoe die energiebundel werkt. Ook elektrisch koken is wennen. Dat het energiezuinig is, vind ik wel een pre.”

 

Een fruitboom cadeau

Alle huurders kregen een fruitboom (appel of peer) cadeau. Een duurzaam en symbolisch geschenk dat bijdraagt aan een groenere wereld.

 

Oplevering voorjaar 2019

Op de verhuizing moeten de huurders nog even wachten. De bouw gaat wel sneller dan gewoonlijk, omdat de aannemer, Plegt-Vos, veel prefab-onderdelen gebruikt. Dat betekent dat delen van de woning kant-en-klaar worden geleverd.

Als alles goed loopt, zijn ze in het voorjaar van 2019 klaar. Dan is de Samuël Esmeijerstraat én Vlaardingen twintig bijzondere Nul op de Meter-woningen rijker.


Toast op een voorspoedige toekomst door Marieke Kolsteeg (directeur-bestuurder Waterweg Wonen) en wethouders Arnout Hoekstra (Bouwen en Wonen) en Bart Bikkers (Duurzaamheid)


Actieplan Wonen

De bouw van de twintig eengezinswoningen maakt deel uit van het Actieplan Wonen, de woonvisie tot 2030 om van Vlaardingen een aantrekkelijke woonstad te maken.

 

foto’s Cees Groen

tekst en impressiefoto’s Waterweg Wonen


FotoSpecial - Bouwstart 20 “Nul op de Meter & All-Electric” sociale huurwoningen


1074 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 17 oktober 2018, 14:25