Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 28 februari 2024
motregen Motregen

Hè..., Vlaardingen niet aan de Nieuwe Waterweg ?

Zondag 16 mei 2021, 19:11u

Hè..., Vlaardingen niet aan de Nieuwe Waterweg ?

Nee inderdaad, onze stad Vlaardingen ligt NIET aan de Nieuwe Waterweg

 

VLAARDINGEN - Het onjuiste gebruik van de naam Waterweg moet stoppen. Harm Jan Luth-Mulders en Arne van der Zande hebben daarom het initiatief genomen om een nieuwe naam te introduceren: Maasmond.

 

De Vlaardingers Luth-Mulders en Van der Zande ergeren zich aan het hardnekkig misverstand om het water waaraan zij wonen Nieuwe Waterweg te noemen. Dit gebeurt niet alleen door de inwoners, maar ook door diverse media, bedrijven en andere organisaties. Door Twitterberichten en ingezonden brieven vragen de twee – met wisselend succes – al jaren aandacht hiervoor.

 

Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Rozenburg hebben buitengewoon veel te danken aan het graven van de Nieuwe Waterweg in 1872, wat reden genoeg is voor een feestelijke herdenking in 2022.

 

Maar voor de duidelijkheid: zij liggen geen van allen aan de Nieuwe Waterweg, die maar slechts zeven kilometer lang is en begint bij de Maeslantkering en loopt tot aan zee. Rotterdam, Schiedam en de oostelijke helft van Vlaardingen liggen aan de Nieuwe Maas. De westelijke helft van Vlaardingen, Maassluis en Rozenburg liggen aan Het Scheur. De grens is waar de Oude Maas en de Nieuwe Maas samenkomen.

Dat betekent bijvoorbeeld dus dat het Vlaardingse Delta Hotel aan de Nieuwe Maas staat en het nieuwe Maassluise crematorium De Dijk aan Het Scheur.

 

Aan de jarenlange verwarrende berichtgeving is het waarschijnlijk ook te danken dat de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis gezamenlijk steevast, maar onjuist, worden aangeduid als de Waterweggemeenten. Daarom introduceren de twee betrokken Vlaardingers nu een nieuwe, meer passende naam: Maasmondgemeenten.

 

 “We hebben niet de illusie dat al lang bestaande namen zoals bijvoorbeeld Waterweg Wonen en de huisartsenpost Nieuwe Waterweg Noord, nog veranderd kunnen worden’’, zegt Luth-Mulders. “Maar we hopen wel dat inwoners en media de juiste naam gaan gebruiken’’.

“En het zou mooi zijn als het AD zijn regionale bijlage niet langer Waterweg-bijlage, maar Maasmond-bijlage zou noemen’’, vult Van der Zande aan.


afbeeldingen Blokplan.nl


1926 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 16 mei 2021, 19:16