Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 18 april 2024
half bewolkt 10° Half bewolkt

Dit jaar geen uitreiking Geuzenpenning. Wel aandacht voor laureaat via YouTube

Woensdag 10 maart 2021, 21:03u

Dit jaar geen uitreiking Geuzenpenning. Wel aandacht voor laureaat via YouTube

 

De Geuzenpenning is dit jaar toegekend aan Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zal de onderscheiding volgend jaar door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden, worden uitgereikt.

 

Wel zal op zaterdag 13 maart vanaf 12.00 uur een toespraak van Malgorzata Gersdorf worden gestreamd met twee films van Ruud Stapel: één over de Geuzen en één over het werk van mevrouw Gersdorf. Bovendien zorgt de uitvoeringscommissie van stichting Geuzenpenning voor bloemen bij de Geuzengraven op begraafplaats Emaus en het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen. De uitzending wordt ingeleid door Kathleen Ferrier, voorzitter van Stichting Geuzenpenning.

De link is te vinden op: www.geuzenpenning.nl


Laureaat Malgorzata Gersdorf


De Poolse rechtsstaat staat al enkele jaren onder zware druk en repressie van de PiS-partij (‘Prawo i Sprawiedliwość’: ‘Recht en Rechtvaardigheid’), ondanks grote internationale kritiek. Want sinds de verkiezingsoverwinning van 2015 probeert de PiS de rechterlijke macht volledig onder haar controle te krijgen. Maar is er ook binnenlands verzet tegen de ontmanteling van de scheiding der machten. Hét boegbeeld in deze strijd voor een onafhankelijke rechtspraak is Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof.

 

Malgorzata Gersdorf (1952) heeft deze functie bekleed van 2014 tot haar pensionering eind april 2020. Ze weerstond hiermee een ongekende laster-, treiter- en intimidatiecampagne van de sterk conservatieve en nationalistische PiS-partij. Zij wilde Gersdorf twee jaar eerder naar huis sturen om haar daarna te laten vervangen voor rechters die minder kritisch zijn over de hervormingen van de PiS, dan wel loyaal zijn aan de partij.

 

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Kathleen Ferrier, ze is verder onder meer docent Mensenrechten aan de Asian University for Women Bangladesh en medeoprichter van ‘Bright Hong Kong’.

 

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015), MOAS (2016), Girls Not Brides (2018) en Alejandro Solalinde (2019). Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA.

 

 

berichtbron stichting Geuzenpenning


960 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 10 maart 2021, 21:07