Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 21 juni 2024
bewolkt 18° Bewolkt

Strooizoutheli gespot nabij Watertoren Oranjepark

Vrijdag 5 februari 2021, 21:38u

Strooizoutheli gespot nabij Watertoren Oranjepark

Vrijdagavond 5 februari vloog zij haar eerste vlucht over Vlaardingen; het nieuwste middel om de gladheid te bestrijden in Vlaardingen de Strooizoutheli. Jarenlang maakte de gemeente Vlaardingen gebruik van de traditionele manier van gladheidbestrijding; het uitrijden van zout met behulp van de zoutstrooiers op vier wielen. Nu gaat het met vier wieken boven de heli simpel vanuit de lucht. Een hele vooruitgang in de gladheidbestrijding en nooit meer een lekke band.

 

Al jaren zie je ze rijden door de straten van Vlaardingen, de helden van de Vlaardingse gemeentewerken. Maar nu men bij de gemeente een heuse strooizoutheli op de werf aan de Van Heusdenlaan heeft staan en speciaal opgeleide piloten hiervoor hebben aangetrokken is iedereen het op de werf het er wel over eens. Dit is het !! Opzouten met die zoutkarren en hup de lucht in.

 

De piloot komt net terug van zijn eerste missie zoutvliegen van dit jaar. De kap van de heli gaat open en piloot Eugene stapt glunderend uit z'n cabine. De verslaggever van Vlaardings Nieuws staat hem tuurlijk op te wachten voor een eerste reactie.

"Man, dit is geweldig", begint Eugene direct enthousiast. "Na uren achter de vliegsimulator is dit toch wel even het echte werk. Je neemt in één vliegrondje, de gehele lengte van de Van Hogendorplaan, rechtsom de Westlandseweg over tot helemaal aan het zwembad een ferme scherpe draai weer naar rechts, hop de burgemeester Van Heusdenlaan over, tot hier weer op de werf. In een tweetal minuten strooi je van bovenaf beide rijstroken, alle afslagstroken en zelfs de fietstroken aan beide kanten!".

"Dat is wel even wat anders dan die logge bakken op 4 wielen. Wilde je een beetje doorkarren, schoot je weer eens de berm in en stond je vast met je zoutkar. En dan bij de opstart van je strooidienst het eerst sneeuwvrij maken van je vooruit. Dat is bij het opstarten van de rotor in een paar seconden gedaan door de downstream van de wieken. Nee, dit is helemaal het einde !!".

 

Meer tijd kreeg onze verslaggever niet om piloot Eugene verder aan de tand te voelen. Het zout was weer bijgeladen door het grondpersoneel. De cockpit was al dicht, maar toch ging het raampje nog even open."Let op, in vijf miuten doe ik alle hoofdwegen in de holy !!" kon de verslaggever nog net verstaan boven het aanzwellende oorverdovende rotorgeluid. En weg was Eugene voor zijn tweede strooimissie."Zout is Op" van onze helden van de Vlaardingse gladheidsbestrijding :


4418 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 5 februari 2021, 22:33