Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 21 juni 2024
bewolkt 18° Bewolkt

Maureen : de tweede roman van Harm Dessens - Hakkoer

Maandag 23 november 2020, 21:19u

Het nieuwe boek van Harm Dessens - Hakkoer uit Vlaardingen is verschenen : 'Maureen - litreacha, brieven over dichtbije afstand'

 

Zaterdag 28 november 2020 van 14:00 – 16:00 uur

Signeersessie door auteur bij boekhandel Plantage Pontier,

Veerplein 33-35, 3131 CX Vlaardingen

(rekening houdend met de voorschriften van het RIVM)

 

Samenvatting

Dit autobiografische verhaal start met de eerste brief van de Ierse Maureen, waarin zij zich afvraagt hoe het zou zijn wanneer Harm en zijzelf niet zouden zijn “begrensd door de levens die zij nu leiden”. Een interessante gedachte, die direct al verwijst naar een centraal thema: de afstand, het verstrijken van de tijd en de dynamiek tussen het verleden en de toekomst. De briefvorm en monologues intérieur zetten de tijd even stil.

 

De schrijver Harm creëerde een bijzonder werk, persoonlijke ervaringen zorgen voor een interessant en één- en meerzijdig perspectief. De lezer krijgt brief bij brief en in de gebeurtenissen rondom de brieven een intiem inkijkje in hun liefdesverhaal waarbij de stad Dublin als fraai decor fungeert.

> artikel gaat verder onder de afbeelding <


Boekcover ; Maureen - litreacha, brieven over dichtbije afstand


Over de auteur

Harm Dessens-Hakkoer (1955) is naast schrijver ook mediator, docent Nederlands en fotograaf en is hierdoor gewend woorden aan zijn observaties, beelden en gevoel te geven. Zijn verhalen zijn de verbinding met zijn dagelijkse gebeurtenissen, omgeving en gevoel en hierdoor ook met zijn lezer. Hij sleurt als het ware de lezer mee in diverse dilemma’s, emoties en onderliggende gedachten.

 

Harm laat de lezer niet meer los. Met een vlotte, beeldende stijl geeft de schrijver een inkijkje in gebeurtenissen, het denken en gevoel van authentieke personages in een realistisch decor. In zijn verhalen verwerkt de schrijver kennis over talen, culturen, samenlevingen, psychologie, filosofieën en autobiografische aspecten.

 

In 2017 verscheen zijn eerste roman "Transitie, Co Ni Mire Rium". Momenteel werk hij aan zijn derde roman, "Geen Verweer".

> artikel gaat verder onder de afbeelding <


Harm Dessens-Hakkoer ; schrijver, mediator, docent Nederlands & fotograaf


Fragment uit het boek

Ik eindig mijn presentatie met de eeuwenoude quote van Philip Sidneys uit Defence of Poesie. Literatuur pretendeert niet de waarheid te spreken en zij kan zij dus ook per definitie niet liegen.

Nu vraag jij je af, waarom ik het fragment door mijn studenten laat lezen? Ik wil weten over de personages, over hun denken, hun achtergronden en hun keuzes. Ik wil ontdekken wie die Harm en Maureen zijn, ik ben op zoek naar de fantasie in jouw verhaal en nog meer naar de waarheid, naar echtheid, naar jouw echtheid. Ik wil als een rechter kunnen oordelen en jou sommeren naar mij te komen, ik wil dat een rechter mij sommeert naar jou te vliegen. Eigenlijk ben ik nog meer en intensiever op zoek naar jou als persoon en die zoektocht gaat mij pijn doen. Met studenten probeer ik de personages uit Co Ni Mire Rium te ontleden. Ook nu heb ik de locaties gewijzigd en de namen van ons veranderd. In alle fragmenten is de vraag of de verschillende personages bij elkaar passen en of de relaties die ontstaan wel een kans van slagen hebben. Ik hoef je niet uit te leggen waarom ik dit doe en waarnaar ik op zoek ben. Ik probeer een veelvoud van ideeën en conclusies voor je samen te vatten.

 

Mijn studenten vertelden dat vergelijkbare interesses en gezondheid een relatie goed kunnen doen. De meeste studenten gaven voorbeelden waarom juist verschillende karaktertrekken een relatie ondersteunen. Hierbij lieten zij hun eigen ervaringen een belangrijke rol spelen. Personages werden gelukkiger, omdat de ander op een aantal gebieden in je karakter aanvulling gaf. Het gaat dan volgens de studenten om grote zaken, zoals introversie versus extraversie, over het vriendelijk zijn, zorgvuldigheid, openstaan voor nieuwe ervaringen en de tendens tot emotionele instabiliteit. Op deze manier naar personages uit verschillende literaire werken kijken, is nieuw voor mij en voor mijn studenten. Ik keek met mijn studenten naar de personages, naar ons. Mijn studenten zien twee mooie personages die een kans verdienen. Ik vraag mij af wat ik er mee kan. Ik ben blij, dat wij een kans verdienen.

 

Boekgegevens

Titel: Maureen - litreacha, brieven over dichtbije afstand

Auteur: Harm Dessens - Hakkoer

Verschijningsdatum: 13-11-2020 Aantal pagina's: 252

ISBN: 9789464037234 Geïllustreerd: nee

Verkoopprijs: € 21,99 Uitvoering paperback

* inclusief kosteloze verzending in Nederland en BelgiëOver de uitgever

Boekscout in Soest is een uitgeverij met een uniek karakter. Inmiddels hebben meer dan tienduizend auteurs de kans gekregen met hun

boeken te verschijnen. Velen van hen zijn/waren debutant. Boekscout maakt gebruik van de printing on demand-techniek. Daardoor kunnen wij ook boeken voor kleinere markten uitgeven. De uitgeverij heeft op deze manier al heel wat verborgen talenten in Nederland en België weten op te sporen. Velen van hen hebben de door ons geboden kans gegrepen om zich verder te ontplooien.

Uitgever: Erwin de Haan

 

Meer informatie

Heeft u vragen over het nieuwsbericht of wilt u meer informatie over het boek neem dan gerust contact op met de auteur: Harm Dessens - Hakkoer, e-mail: h.hakkoer@gmail.com.


1852 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 23 november 2020, 21:52