Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 24 juli 2024
onbewolkt 18° Onbewolkt

Samen strijden tegen laaggeletterdheid

Dinsdag 30 juni 2020, 21:20u

Samen strijden tegen laaggeletterdheid

 

Op vrijdag 26 juni tekenden 7 organisaties het Bondgenootschap Basisvaardigheden. In het Bondgenootschap verklaren de ondertekenaars het belangrijk te vinden dat alle mensen in Vlaardingen voldoende basisvaardigheden beheersen. Oftewel, dat zij kunnen spreken, luisteren, lezen en schrijven in de Nederlandse taal, rekenen en over voldoende digitale vaardigheden beschikken.

 

Om makkelijker je weg te vinden in de samenleving, voor je gezondheid te zorgen, uit de schulden te blijven, kinderen op te voeden, een opleiding te doen, of om een baan of vrijwilligerswerk te vinden. Mensen met onvoldoende vaardigheden noemen we laaggeletterd en in Vlaardingen zijn dat er zo’n 15.000.

 

De ondertekenaars van het Bondgenootschap werken samen en zetten het onderwerp op de agenda. Ze werken aan preventie en vroeg signalering om te voorkomen dat kinderen met een taalachterstand later laaggeletterd raken. Maar ook maken organisaties afspraken over herkennen en doorverwijzen en ontwikkelen ze activiteiten waarmee Vlaardingers hun basisvaardigheden kunnen verbeteren.Praat er over

Naast het officiële moment van het ondertekenen door de nieuwe partners van het Bondgenootschap gingen we in gesprek over hoe belangrijk het is om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en wat laaggeletterde bereiken door wekelijks in de Bibliotheek of bij een ander taalaanbieder te oefenen. Deze verhalen zijn inspiratie voor elke organisatie die het lastig vindt om over laaggeletterdheid te praten.

 

De organisaties die op 26 juni het Bondgenootschap hebben ondertekend zijn Apotheek Billiton, Kroepoekfabriek, Rotary Club Vlaardingen, Stadsgehoorzaal, Stichting Antipesto, Stichting Interconfessioneel en Katholiek Onderwijs (SIKO) en Stichting Petje Af. Samen met 30 andere partners willen ze het verschil maken en strijden voor meer zelfredzaamheid in de samenleving.

 

Ook een partner worden?

Is jouw organisatie nog niet bij het Bondgenootschap aangesloten? Of heb je er vragen over? Neem contact op met Agnieszka van Maren, Coördinator Basisvaardigheden via b@bibliotheekvlaardingen.nl

 

 

tekstbron Bibliotheek Vlaardingen

fotografie Maarten Roukema

 

 


1345 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 30 juni 2020, 21:23