Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 24 juli 2024
onbewolkt 19° Onbewolkt

Nieuwe textielcontainers: geef oud textiel een nieuw leven

Zondag 28 juni 2020, 12:28u

Nieuwe textielcontainers: geef oud textiel een nieuw leven


Uw oude shirt, schoenen, beddengoed, het is allemaal nog goed te gebruiken. Als u het in de textielcontainers inlevert, dan gaat al uw textiel een tweede leven tegemoet. Het is wel belangrijk dat het textiel schoon is en dat er geen ander afval in de container terecht komt. Om dat te stimuleren, zijn er in Vlaardingen nieuwe textielcontainers geplaatst.

 

Textiel is een waardevolle grondstof. Maar liefst 92% van ingezameld textiel kan worden hergebruikt. Verwerken van oud textiel bespaart grondstoffen voor nieuw textiel. Maar op dit moment is veel van het aangeboden textiel in de textielcontainers vervuild. Dat komt doordat het textiel verkeerd wordt aangeboden en ook doordat andere afvalsoorten worden weggegooid in de textielcontainer. Vervuild textiel is niet geschikt voor hergebruik of recycling. Zonde!

 

De nieuwe containers zijn duidelijk herkenbaar en op de container staat duidelijk aangegeven wat u er in mag doen. U vindt de locaties van de containers op www.irado.nl/textiel. De oude ondergrondse textielcontainers worden afgesloten en krijgen op den duur een nieuwe bestemming. De nieuwe textielcontainers zijn een actie in het kader van de ambitie van Vlaardingen om voor 2022 de hoeveelheid restafval die de verbrandingsoven ingaat te halveren.

 

Wat gebeurt er met uw textiel?
Kleding en schoenen die nog bruikbaar zijn worden in kringloopwinkels verkocht als goede tweedehandskleding. Maar ook kleding met gaten, schoenen die niet meer draagbaar zijn en versleten linnengoed zijn nog goed te gebruiken. De materialen worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen.

 

Goed aanbieden
Om er voor te zorgen dat uw textiel een nieuw leven tegemoet gaat, is het belangrijk dat u het textiel goed aanbiedt:

>>  Zorg dat het textiel droog en schoon is (gewassen en zonder verf- en olievlekken);
>>  Verpak kleding en schoenen in een plastic zak en maak die goed dicht voordat u hem in de container gooit. Zo kan er geen vocht bij komen;
>>  Gescheurd of versleten? Geen probleem: ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de bakken;
>>  Er mag meer in de textielbak dan u misschien denkt: bijvoorbeeld ook riemen, petten, knuffels, poetslappen en gordijnen.
 
 


Nieuwe textielcontainer aan het burgemeester De Bordesplein


 

tekstbron Gemeente Vlaardingen


1730 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 28 juni 2020, 12:35