Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Maandag 26 oktober 2020
bewolkt 10° Bewolkt

Bianca van der Burg stopt met haar groenten & fruitkraam

Zondag 17 mei 2020, 08:04u

Bianca van der Burg stopt met haar groenten & fruitkraam

 

Zaterdag 16 mei stond zij voor de allerlaatste keer op de weekmarkt in het centrum van Vlaardingen. Een lege kraam aangekleed met grastapijt, zoals zij al jaren deed om haar groenten en fruit op uit te stallen, bleef deze keer leeg maar vulde zich zachtjes met bossen bloemen. Het was na 35 jaar lang achter een kraam te hebben gestaan nu haar allerlaatste keer; een afscheidskraam naar haar vele vaste marktklanten.

 

In 1985 begon haar marktavontuur. Vader en moeder van der Burg hadden een groenten en fruitkraam op de befaamde Broekweg weekmarkt. En zoals dat wel vaker gaat stonden de drie kinderen van der Burg ook al snel achter de kraam om mee te werken in de verkoop. Zo heeft zij jarenlang samen met haar twee jongere broers Fred en Laurenz een groenten en fruitkraam gehad in het Vlaaardingse. Met de meerdere markten in Vlaardingen en ook in Maassluis hadden ze het er maar druk mee. Elke dag vroeg op naar de groenten en fruit inkoop, vervolgens naar de kraam voor de verkoop. Eind van de dag alles weer inpakken en weer op huis aan. Een hard en druk bestaan zo elke week weer met de vele markten op een rij, maar Bianca heeft het altijd graag gedaan.De laatste 6 jaar heeft Bianca in haar eentje achter de kraam gestaan. Zij voorzag elke donderdagmorgen op de Holymarkt, de vrijdag in Maassluis en zaterdag in het centrum van Vlaardingen, haar grote groep vaste klanten met verse groenten en fruit. Men kwam er graag voor haar "blauwtjes", heerlijk zoete aardbeien, de klein maar “o zo lekkere kasbloemkooltjes” of zuurkool vers uit het vat. Zo verkocht zij altijd goede spullen, want de week erop stonden de klanten weer voor haar kraam.

 

De afgelopen twee maanden van dit jaar waren er door het rondwarend coronavirus geen weekmarkten mogelijk. Bianca zat hierdoor noodgedwongen thuis. Na al die 35 jaar even geen kraam…. En dat heeft haar toch aan het denken gezet. Inmiddels op de leeftijd van 64 jaar vind zij het eigenlijk wel eens welletjes en zou nu graag eens tijd maken voor andere dingen.

 

Ze is er nuchter onder: “Het is mooi geweest na al die jaren achter de kraam en ik stop er nu mee. Ik heb nog zoveel andere leuke dingen te doen, waar ik nu meer tijd voor heb. Ik dank al mijn marktklanten voor de vele jaren dat ik hun mocht voorzien met mijn groenten en fruit. Het gaat jullie goed ! ”

 

Één van de mooiste complimenten voor Bianca kwam van een vaste klant:

“Fijn dat wij zoveel jaar plezier van je hebben gehad !”


tekst & foto's Cees Groen


2105 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 18 mei 2020, 16:36