Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 23 oktober 2020
zeer lichte bewolking 14° Zeer lichte bewolking

“Passenger” van Frans de Winter bij Landje van Chardon

Donderdag 9 april 2020, 16:18u

“Passenger” van Frans de Winter bij Landje van Chardon

 

Bij het Landje van Chardon komt een nieuw kunstwerk te staan: Passenger van de Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter. Het kunstwerk kwam als winnaar uit de bus bij de verkiezing die plaatsvond voor een kunstwerk op deze bijzondere plek in onze stad.

 

573 Vlaardingers brachten hun stem uit voor een van de negen kunstwerken die Vlaardingse kunstenaars hadden ingezonden voor deze verkiezing. De eindjury heeft vervolgens naar de uitvoering van het ontwerp gekeken en of het bestand is tegen een jaar lang buiten pronken.

>artikel gaat verder onder de afbeelding<


Het houten frame, wat later wordt afgewerkt met Corten staal


Passenger

Het winnend beeld  dat nu daadwerkelijk uitgevoerd wordt, is Passenger. Kunstenaar Frans de Winter vertelt: “Het beeld wordt een voorbijlopende mens. Al hoewel het beeld vanwege de stalen huid een “pantser-achtig” voorkomen heeft blijft de vorm wel overduidelijk menselijk.

 

Doordat het menselijke figuur op ware grote ofwel op menselijk formaat is(beeld wordt 185cm hoog); werkt het zo dat de voorbijganger of de passant zich vereenzelvigt met het beeld.

Mijn ervaring met staande “mens beelden” die ik eerder heb gemaakt is dat de beschouwer het idee heeft dat er nog iemand in de ruimte of in de omgeving staat.”

>artikel gaat verder onder de afbeelding<


Eerdere beelden van Frans de Winter uitgevoerd in diverse staalsoorten


Frans de Winter is erg blij dat hij gewonnen heeft, maar de uitverkiezing van het kunstwerk komt wel op een ongelukkig moment nu het coronavirus veel activiteiten onmogelijk maakt. Ondanks dat, start de kunstenaar met de voorbereidingen en productie van het uiteindelijke beeld. De Gemeente hoopt het beeld te kunnen onthullen in een periode waarin het gevaar op besmetting door het coronavirus geweken is.

 

tekstbron Gemeente Vlaardingen / foto's Frans de Winter


570 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 18 april 2020, 12:36