Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 23 september 2020
mist 16° Mist

Stopcontact van 3.650 ton langs Vlaardingen

Maandag 30 maart 2020, 21:21u

Stopcontact van 3.650 ton langs Vlaardingen

 

Maandagmorgen 30 maart – Een bijzonder transport vanmorgen ging over het water bij Vlaardingen. Een stopcontact van maar liefst 3.650 ton was op een ponton geschoven bij HSM Offshore in Schiedam en werd op sleep genomen door zeesleper Centaurus. Het gevaarte meet 25 meter hoog, 58 meter lang en 32 meter breed.

 

De naam van dit stopcontact luid voluit Borssele Beta Platform. Het is het tweede stopcontact, de eerste is de Alfa, welke van de HSM werf vertrok richting zee. Daar ver voor de kust bij Borssele liggen de windmolenparken van TenneT Borssele III, IV en V ontworpen en gebouwd door TenneT TSO BV.

>artikel gaat verder onder afbeelding<


Sail out vanaf Schiedamse HSM werf


 

700 MW offshorestation

Beide transformatorplatformen dienen dadelijk als verbindstation voor de beide windmolenparken. De vele kabels van de windmolens komen in de stations aan.

Het 700 MW offshorestation zal volgens planning op 1 september operationeel zijn. Vanaf dat moment kan het windpark dat op ongeveer 22 km uit de Zeeuwse kust wordt gebouwd worden aangesloten op dit verbindstation. De opgewekte elektriciteit van het offshore windpark wordt vervolgens via twee 67 km lange kabels aan land gebracht naar het hoogspanningsstation in Borssele.

 

Meetstation ecologie en scheepvaart op het platform

Op het transformatorplatform Borssele Beta staat ook een meetstation met onder andere nautische radars, meteorologische systemen (voor wind, neerslag, wolken en temperatuur) en ecologische monitoringssystemen voor vogels en vleermuizen.

>artikel gaat verder onder afbeelding<


De sleep nabij de windmolens Vlaardings Oeverbos


 

Marco Kuijpers, Director Offshore Projects:

"Het net op zee dat TenneT op de Nederlandse Noordzee realiseert, krijgt hiermee écht vorm. Borssele Beta is al de tweede offshore netverbinding die TenneT realiseert. De komende acht jaren zullen wij elk jaar een nieuwe offshore netverbinding realiseren. Ik ben er trots op dat wij zo veel kunnen bijdragen aan de energietransitie, waarin windenergie op zee een cruciale rol speelt."

 

Sandor Gaastra, DG Klimaat en Energie, ministerie van EZK:

‘De aanleg van de Nederlandse windparken op de Noordzee ligt goed op schema. Dat is mede te danken aan de gecoördineerde aanleg van een elektriciteitsnet op zee door TenneT. Met het tweede ‘stopcontact op zee’ zal zo’n 2.5% van de in Nederland gebruikte elektriciteit van het windpark naar het vaste land worden getransporteerd.’


De sleep bij Maassluis
Berichtbron & foto’s Tennet TSO


1149 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 3 april 2020, 19:11