Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 24 juli 2024
onbewolkt 18° Onbewolkt

Vrijdag 21 september : MS Balmoral dag

Vrijdag 21 september 2018, 21:29u

Op het schema stond hij voor donderdag 20 september, maar hij kwam op vrijdag 21 september: het cruiseschip de MS Balmoral van Fred Olsen. Het schip zou om 08:00 uur vast moeten liggen aan de Holland-Amerika-kade en daarom was het nog donker toen ze in alle vroegte Vlaardingen passeerde. Het vertrek was ook in de avond dus toogde Ernst Lohmann maar naar Rotterdam om toch een paar foto’s van dit schip te maken. Fred Olsen heeft altijd bijzondere, klassieke schepen die zeker de moeite waard zijn.

 

Het schip is gebouwd in 1988 voor Royal Cruise Line op de Meyer werft In Papenburg, Duitsland en kwam in de vaart als Crown Odyssey. Ook dit schip heeft een bewogen geschiedenis en heeft zelfs tweemaal dezelfde naam gehad. Tot 1996 Crown Odyssey, Daarna tot 2000 Norwegian Crown voor Norwegian Cruise Line. Vervolgens weer de originele naam Crown Odyssey en vervolgens weer Norwegian Crown. Maar vanaf 2007 is het altijd de Balmoral gebleven voor Fred Olsen Cruise Line.

Tot 1990 wapperde de Griekse vlag op de achtersteven. In 1990 is het schip omgevlagd naar Bahama en dat is altijd zo gebleven. Met Nassau als geregistreerde thuishaven.

Na de overname is het schip met 30 meter verlengd bij Blohm+Voss in Hamburg door tussenvoegen van een nieuwe middensectieHet schip heeft in januari 2009 nog in zwaar weer gezeten in de Golf van Biscaje. 15 meter hoge golven met windvlagen van 97 km/h. Twee passagiers moesten in La Coruna, Spanje, het ziekenhuis in om te herstellen van de verwondingen.

 

Titanic memorial cruise

In 2012 heeft het schip een Titanic memorial cruise gemaakt, precies 100 jaar na het vergaan van de Titanic. Na precies dezelfde havens aangedaan te hebben werd het schip stilgelegd op de plek waar de Titanic vergaan is. Er werd een herdenking aan boord gehouden die culmineerde in drie bloemenkransen die overboord werden gegooid. Balmoral bleef 's nachts op de locatie en vertrok de volgende ochtend vroeg, met de bedoeling om de beoogde bestemming van de Titanic in New York te bereiken. Wat gelukkig ook prima gelukt is.

 

Balmoral vernoemd naar een kasteel

De naam Balmoral komt van het Balmoral Castle in Royal Deeside, Aberdeenshire in Schotland. Balmoral is sinds 1852 een van de residenties voor leden van de Britse koninklijke familie, toen het landgoed en het oorspronkelijke kasteel privé werden gekocht door prins Albert, gemalin aan koningin Victoria. Ze blijven het privébezit van de koninklijke familie en zijn niet het eigendom van het Crown Estate.

 

Al snel nadat het landgoed door de koninklijke familie was gekocht, bleek het bestaande huis te klein en werd het huidige Balmoral-kasteel in gebruik genomen. De architect was William Smith van Aberdeen, hoewel zijn ontwerpen werden aangepast door Prins Albert.

 

Een mooie naam voor een mooi schip wat nu ook in de nieuwe Fred Olsen kleuren de wereldzeeën over vaart. Dit jaar nog een aantal cruises vanuit Southampton naar diverse bestemmingen o.a. de Canarische Eilanden, maar ook een Mystery Cruise in NovemberVerdere scheepsgegevens zijn als volgt:

 

IMO: 8506294

MMSI: 308785000

Call Sign: C6II4

Flag: Bahamas [BS]

Gross Tonnage: 34242

Deadweight: 5186 t

lengte Overall x Breedte: 187.71m × 28.21m

Diepgang: 6.8m

Year Built: 1988

Engine: 2 MAK motoren die bij elkaar 21300 KW produceren

Aantal schroeven: 2 aantal Passagiers: 1778

bemanning: 471

 

foto's & tekst Ernst Lohmann


1365 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 21 september 2018, 22:07