Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zondag 24 oktober 2021
half bewolkt Half bewolkt

Verbod Vlaardingse weekmarkten blijft overeind

Donderdag 19 maart 2020, 22:42u

Verbod Vlaardingse weekmarkten blijft overeind

Ondanks kort geding van marktkooplieden

 

Vlaardingen 19 maart 2020 - Het verbod op de buitenmarkten in Vlaardingen blijft van kracht. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vanmiddag bekend gemaakt. De Centrale Vereniging van Ambulante Handelaren (CVAH) had namens de marktkooplieden tegen de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bezwaar gemaakt tegen hun verbod om weekmarkten te houden in Rotterdam-Rijnmond en een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Rotterdam.

 

De noodverordening  werd door de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Aboutaleb afgekondigd. Deze verordening geldt ook voor de gemeente Vlaardingen. Sinds afgelopen woensdag kunnen de 96 tellende kleine ondernemers die hun kramen bemannen op een drietal markten in Vlaardingen niet meer aan het werk.

 

Overwegingen van de rechter

De rechter heeft vandaag laten weten dat het verzoek tot een voorlopige voorziening is afgewezen, omdat het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening zich richt tegen de Noodverordening COVID-19 welke is uitgevaardigd door de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Een noodverordening bevat naar de mening van de rechter algemeen verbindende voorschriften zodat deze reeds om die reden niet als een besluit kan worden aangemerkt waartegen bezwaar kan worden gemaakt.

 

Geen uitspraak

Met andere woorden, een Noodverordening telt zo zwaar dat daarop kennelijk geen uitzonderingen kunnen worden gemaakt. De rechter heeft dus geen uitspraak gedaan over de maatschappelijke rol van een markt. Ook niet of de markt wordt aangemerkt als noodzakelijke voorziening voor de voedseldistributie en net zo moet worden beschouwd en behandeld als een supermarkt.


96 kleine ondernemers kunnen nu niet markten in Vlaardingen


Is de uitspraak bindend voor het hele land?

Nee. De uitspraak geldt alleen voor markten die liggen in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. In de rest van het land kunnen markten dus gewoon doorgaan, zolang deze niet zijn verboden door de aldaar geldende autoriteiten.

 

Veiliger dan supermarkt

De CVAH is en blijft van mening dat het risico op besmetting op een warenmarkt kleiner is dan in een supermarkt, wat door Belgische experts is bevestigd. “De Noodverordening welke vorige week in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is ingesteld is ons inziens voorbarig geweest. Het feit dat in het overgrote deel van ons land géén noodverordening is ingesteld, zegt genoeg.”; aldus de CVAH.

 


tekst CVAH / foto's Cees Groen


1740 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 19 maart 2020, 22:49