Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 18 april 2024
zeer lichte bewolking Zeer lichte bewolking

Expositie stadsportretten Ben Kleyn geopend in Galerie de Duig

Zaterdag 7 maart 2020, 21:24u

Expositie stadsportretten Ben Kleyn geopend in Galerie de Duig

 

Het expositie seizoen (2020) van Galerie de Duig begint met de stadsportretten van Ben Kleyn. De expositie duurt van zaterdag 7 tot en met zondag 29 maart


Zaterdagmiddag 7 maart is de expositie van Ben Kleyn onder grote belangstelling geopend door Joep van Deudekom. Ben Kleyn (1962) is autodidact. Zijn carrière bestrijkt inmiddels al vele, vele jaren. We kunnen gerust stellen dat hij uitblinkt in veelzijdigheid.



 

Over Ben Kleyn:

Als klein Rotterdams ventje zat hij al portretten te tekenen van de vaste bezoekers van het restaurant van zijn ouders, aan de Westersingel. De portretjes waren een gewild kunststuk, dus had “Bennie” het er maar druk mee.

 

Iets ouder, begon Ben, met succes, tafereeltjes te tekenen en prachtig in te kleuren. De werken vonden hun weg naar een galerie in Koblenz, Duitsland, waar men ook zeer geïmponeerd was van wat die Nederlandse jongen kon.
Uiteindelijk kreeg fotografie zijn interesse, en ontwikkelde hij een zeer eigen manier van portretten maken.

 

“(T)huisfotograaf” van Frans Molenaar
T(out ) B( ekend) N( ederland ) raakte in de ban van het talent van Ben. Frans Molenaar nam hem op in de familie, en wenste enkel nog door Ben gefotografeerd te worden.  Mode-fotograaf worden wilde Ben niet, dus het bleef bij persoonlijke portretten van Frans zelf.

 

En nu heeft Ben bedacht dat hij, met camera, toch ook weer terug naar vroegere kunstuitingen zou moeten kunnen. Hij maakt nu schitterende , sfeervolle prenten van locaties, (stadsportretten) zoals hij ze zelf noemt.

Locaties, waar hij zelf iets (veel) mee heeft. Herinneringen, goede momenten uit zijn leven, legt hij vast in een bijzondere kunstvorm. Vaak, maar al te vaak, vragen mensen zich af, waar ze nu precies zo door betoverd raken.. Is het een foto? Is het een tekening?
Het zijn beide!

 

Met deze techniek wil hij het straatbeeld romantiseren en een vrolijke kijk op het stadsleven creëren. Een stadsportret bestaat uit 2 of soms zelfs wel 16 foto’s, naargelang hoeveel er op de afbeelding te zien is. Hij maakt de foto’s al heel erg licht, waardoor de luchten al vanzelf wit worden.
Dan worden er van alle foto’s 1 gemaakt en in zwart wit uitgeprint.

Nu wordt de print handmatig ingekleurd met pastel, daarna wordt de print op hoge resolutie ingescand en nog verder nabewerkt, om de contrasten weer terug te halen en de kleur nog iets bij te werken.

Ben zijn palet bestaat altijd uit dezelfde vier kleuren, waardoor een prachtige eenheid is ontstaan in de serie.

Voorlopig heeft Ben nog veel, zeer veel ideeën en is nog lang niet ‘ klaar ‘ .

 

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere stadsportretten?
De expositie van Ben Kleyn is te bezichtigen van 7 t/m 29 maart,

Iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Voor meer informatie, www.galeriededuig.nl

0612959232 Robert Daalmeijer

 

fotografie Paul Meuldijk / tekst Robert Daalmeijer


Fotoalbum - Opening Expositie stadsportretten Ben Kleyn


1233 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 7 maart 2020, 21:45