Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 23 september 2020
mist 16° Mist

Holocaustmonument Levenslicht onthult in Rozentuin Vlaardingen-Holy

Zondag 26 januari 2020, 20:44u

Holocaustmonument Levenslicht onthult in Rozentuin Vlaardingen-Holy

 

Zondag 26 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Ook in Vlaardingen.

 

Op deze zondag 26 januari heeft burgemeester Bas Eenhoorn om 17:00 uur het tijdelijke monument Levenslicht onthult, tijdens een herdenkingsmoment in de Rozentuin in Vlaardingen-Holy.

Het Vlaardingse Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<Monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Vlaardingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

 

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt en de levend gehouden herinnering aan de slachtoffers.

 

Locatie

Het monument is te bezoeken tot en met 2 februari in de avonduren. Het monument komt namelijk het beste tot zijn recht in het donker. U vindt het monument in de Rozentuin aan de Holysingel (tegenover Vaartland).


Foto’s Paul Meuldijk / tekstbron Gemeente Vlaardingen


1103 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 26 januari 2020, 20:47