Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 28 februari 2020
lichte regen Lichte regen

Het Rottahuis is klaar en na 1000 jaar weer open voor publiek!

Zondag 6 oktober 2019, 11:11u

Het Rottahuis heeft wanden van wilgentakken, afgewerkt met leem - foto Arie Wapenaar


Het Rottahuis is klaar en na 1000 jaar weer open voor publiek!

 

Op vrijdag 11 oktober wordt het herbouwde Rottahuis geopend door burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen en wethouder Bert Wijbenga van Rotterdam. Het Rottahuis is een getrouwe kopie van een woning van rond het jaar 1000 AD, gebouwd met nagemaakt historisch gereedschap.

 

De openingshandeling zal plaatshebben rond 17.30 uur. Daarbij wordt ook de nieuwe naam van het Educatief Archeologisch Erf bekend gemaakt.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Een raampje van zalmhuid - foto Arie Wapenaar


Sinds de zomer van 2018 is op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder in Vlaardingen, gewerkt aan de reconstructie van een door Archeologie Rotterdam/BOOR in de Rotterdamse Markthal opgegraven huis van rond het jaar 1000 AD.

 

Het Rottahuis toont hoe ten tijde van de Slag bij Vlaardingen (1018) in de Maasdelta werd gewoond en gewerkt. Vlaardingen was in de vroege middeleeuwen één van de belangrijkste bewoningskernen in het Deltagebied, van waaruit de Westfriese graaf Dirk III zijn machtsgebied probeerde uit te breiden. In de regio werd langs kreken en aan de Maas gewoond en vandaaruit het achterland in cultuur gebracht. De bewoners van het pre-stedelijke Rottahuis hielden zich naast agrarische activiteiten ook bezig met kleinschalige nijverheid, handel, jacht en visserij. Ter plekke van de nederzetting Rotta zou later de wereldstad Rotterdam ontstaan. De werkzaamheden zijn voor een belangrijk deel uitgevoerd met nagemaakt historisch gereedschap, zoals bijlen, dissels en haalmessen. Voor de Universiteit Leiden is het een onderdeel van wetenschappelijk onderzoek over de leefstijl van bewoners van de delta in de prehistorie en middeleeuwen.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Het dak is met eenvoudige gereedschappen met riet gedekt, welke in de directe omgeving van de bouwplaats is gesneden - foto Arie Wapenaar


Op het Educatief Archeologisch Erf wordt de komende jaren in de vorm van een tijdreis het wonen en leven in het (verre) verleden gereconstrueerd. Met de bouw van gebouwen uit de prehistorie, Romeinse Tijd en Middeleeuwen en het doen herleven van de bijpassende oude landschappen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de faculteit Archeologie (Material Culture Studies) van de Universiteit Leiden, archeologische huizenbouwer Leo Wolterbeek en de archeologische diensten van de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen. Groot is verder de inzet van vrijwilligers, al dan niet aangesloten bij de archeologische werkgroep AWN-Helinium.

 

Het Rottahuis bevindt zich op een kunstmatige heuvel/terp in de Broekpolder te Vlaardingen, bereikbaar vanaf de Watersportweg (zie kaartje).


berichtbron Federatie Broekpolder


642 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 12 oktober 2019, 00:48