Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Dinsdag 18 februari 2020
zwaar bewolkt Zwaar bewolkt

Expositie Streekmuseum Jan Anderson - De vis als gebruiksvoorwerp

Woensdag 2 oktober 2019, 08:26u

Nieuwe expositie in het Streekmuseum Jan Anderson

 

‘De vis als gebruiksvoorwerp’

 

Wie kent niet de griesmeelpudding in een aardewerk visvorm? Maar ook chocolade en marsepein werden in een vorm van een vis verkocht. Op een met een haring beschilderd plankje werden de Hollandse Nieuwe schoongemaakt, enige hiervan zijn nu tentoongesteld in Streekmuseum Jan Anderson.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<Uit onze tegelcollectie tonen we de exemplaren met vis verkoopsters, haringbuizen die de netten boeten en die met de afbeelding van een vis. Verder visschalen, mandje waarmee vis van de markt werd gehaald en het bord met de visprijzen van Vishandelaar Zeegers van het Emous alsmede de schaal waarop vrijdags de gebakken vis in de etalage werd aangeprezen voor de RK inwoners van Vlaardingen Ambacht.

Een deel van onze collectie haringschaaltjes is in een vitrine opgesteld.

 

Tenslotte de visschaal van de Vlaardingse pottenbakster Fijke Fontijne vorige maand aangeschaft op de expositie in de Duig in de Landstraat. Topstuk is een raam van een viswinkel uit 1822 uit hout gesneden en enige prenten waarop vissen zijn afgebeeld.

 

De “Vis voorwerpen” zijn te zien tot eind december 2019 iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 – 16.00 uur Streekmuseum Jan Anderson Kethelweg 50.

De toegang is gratis.

 


fotografie Hans Bakker


425 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 2 oktober 2019, 08:31