Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zondag 15 september 2019
half bewolkt 11° Half bewolkt

Lost Places Tour : Marko Stand bunker in Hoek van Holland

Vrijdag 7 juni 2019, 21:24u

Lost Places Tour : Marko Stand bunker in Hoek van Holland

 

Zondag 9 juni is het gangenstelsel van de Markostand bunker, het commando centrum van de kustartillerie in Hoek van Holland gedurende WO2, aan de Strandboulevard weer te bezoeken als onderdeel van het Lost Places tour.

 

Samen met een gids wordt de Zeetoren beklommen, dwaal je af het gangenstelsel in, bekijk je twee ondergrondse bunkers en bezoek je ook het Atlantikwall-museum aan de Noorderpier.

PLST café, die naast de Zeetoren is gevestigd, is horeca partner van dit middag vullend arrangement.


De Marko Stand bunker was in de oorlog het commando centrum van de kustartillerie in Hoek van Holland. In deze bunker kwamen de meetgegevens binnen van aantal observatieposten langs de kust. Door middel van driehoeksmeting werd positie bepaald en doorgegeven aan het kust geschut die opgesteld was in bunkers in de duinen.


De bunker is na de oorlog nog door de Nederlandse marine gebruikt. Er werd een radar op de bunker geplaatst. Rond de jaren '80 van de vorige eeuw is het meeste uit de bunker gesloopt. Wat rest is een spookachtige bunker waar nu in de winter vleermuizen overwinteren.  Slecht twee maanden per jaar is het gangenstel te bezoeken. Wacht dus niet te lang, 15 juli gaat de deur weer op slot.


330 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 7 juni 2019, 21:29