Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zondag 7 juni 2020
half bewolkt 11° Half bewolkt

"100 jaar Luchtvaart in Nederland" in Streekmuseum Jan Anderson

Zaterdag 18 mei 2019, 20:58u

Jan Anderson met een vliegers cap uit de jaren 20


100 jaar Luchtvaart in Nederland

 

Nieuwe tentoonstelling in Streekmuseum Jan Anderson

 
Als oorlogskind was ik gefascineerd door de luchtoorlog in de meidagen en de honderden bommenwerpers die boven ons huis in Den Haag vlogen. Toen in 1947 op Vliegveld Ypenburg de vliegshow Ilsij werd gehouden was ik verkocht. Ik zag de Spitfires vlak voor mij op de grasbaan en de parachutisten sprongen voor je neus uit de transporttoestellen.

 

Ik ging alles verzamelen over de luchtvaart en specialiseerde mij later in het corresponderen met luchtvaartpioniers, die ik verzocht hun handtekening op een originele foto te plaatsen. Dit werd in de jaren vijftig mijn oudste collectie.

 

Hiervan laten wij enige voorbeelden zien alsmede een vitrine met gedenkborden en tegels van de Indië-vluchten vanaf 1924. In 1934 won de Uiver, een gewoon KLM-passagiersvliegtuig met passagiers de prijs van de race naar Melbourne. Een aantal kranten, speldjes en een koperen souvenir getuigen hiervan.

 

Van een in Vlaardingen wonende stewardess is wat materiaal te zien o.a. haar hoedje en opleidingslessen. Op een veiling kocht ik vorig jaar een collectie van 40 handtekeningen van KLM-piloten uit de jaren 30, door een voorganger van mij op Schiphol gescoord.


De tentoonstelling is te zien tot en met juli dit jaar, iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 – 16.00 uur.

Kethelweg 50. De toegang is gratis.

 

tekst Jan Anderson / foto Cees Groen


Jan Anderson bij z'n tentoonstelling "100 jaar Luchtvaart in Nederland"


422 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 18 mei 2019, 21:28