Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 26 april 2024
lichte regen Lichte regen

Programma dodenherdenking zaterdag 4 mei 2019

Vrijdag 3 mei 2019, 23:52u

Programma dodenherdenking zaterdag 4 mei 2019

 

Elk jaar is er op 4 mei dodenherdenking in Vlaardingen. Er is een Stille tocht van het stadhuis naar het Verploegh Chasséplein. Om 20.00 uur is er de kranslegging.

 

Sinds jaar en dag wordt de Vlaardingse schooljeugd op diverse manieren bij het herdenken betrokken.

Er zijn twee jonge dichters die een eigen dichterlijke bijdrage voordragen aan de bijeenkomst op het Verploegh Chasséplein in Vlaardingen. Ook worden er scholen benaderd om aan het eind van de kranslegging gezamenlijk rode, witte en blauwe bloemen te laten leggen bij het herdenkingsmonument.

Tijdens de ceremonie verzorgen twee veteranen de eervolle vlaggenwacht, samen met de zeekadetten en scouting.

 

Het volledige programma voor Dodenherdenking 2019 van de Stichting Nationale Gedenk-dagen Vlaardingen (SNGV) ziet er als volgt uit:

 

Locatie Emaus: Herdenking Indiëgangers


14:00 - Ontvangst met koffie in de aula van Begraafplaats Emaus.

 

14:30 - 15:30 - Herdenking Indië-monument. Het programma wordt ingevuld door Peter de Jong en Nederlandsch-Indië-veteraan Wouter Wetters.

 

Locatie Stadhuis: Dodenherdenking Vlaardingen


18:30 - 19:15 - Ontvangst van genodigden in de burgemeesterskamer door burgemeester Annemiek Jetten en de voorzitter van de SNGV, Vincent Kevenaar.

 

19:00 - 19:30 - Opstellen en formeren van de Stille Tocht in de Schoolstraat. Iedereen is welkom!

 

19:35 - 19:55 - Indrukwekkende Stille Tocht via de Markt (Geuzenmonument) naar het Verploegh Chasséplein. Aan de Stille Tocht en de herdenking op het Verploegh Chasséplein zal een afvaardiging van Vlaardingse veteranen deelnemen.

 

Locatie Verploegh Chasseplein: Dodenherdenking Vlaardingen


19:59 - Herdenkingsprogramma met toespraken, muziek en het leggen van de kransen.


De Vlaardingse basisschooljeugd zal rode, witte en blauwe bloemen leggen.
Vlaardingen Band speelt koraalmuziek, waarna om 19.59 uur de Taptoe wordt ingezet met daaropvolgend twee minuten stilte.


Het programma daarna bestaat uit korte voordrachten door leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. De kransen worden door verschillende organisaties en personen neergelegd bij het monument op het Verploegh Chasséplein.
Tijdens het leggen van de kransen speelt de Vlaardingen Band van het Leger des Heils de ‘Funeral March’ van Chopin en daarna volgt een gedicht.


De zanggroep 4 mei o.l.v. Jan Wilmer zingt “Geef vrede, Heer, geef vrede’.
De traditionele herdenkingstoespraak wordt uitgesproken door onze burgemeester, Annemiek Jetten. Hierna volgt ‘Het lied der achttien dooden’ van Jan Campert, door de Zanggroep 4 mei.
Tot slot worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van de Vlaardingen Band.
Na afloop van de plechtigheid is er koffie in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<



 

Locatie De Windwijzer: Dodenherdenking Vlaardingen


21:00 - Wachten op transport, Philip Mechanicus

 

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot”.


Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.
Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad.


Hij reisde tussen 1929 en 1934 als één der weinigen naar de Sovjetrepubliek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen.


Vanaf 1940 trok hij zich weinig aan van alle verboden voor Joden: “Ik ben niet fout, zij zijn het”. Dat werd hem fataal: na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau.


Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

 

De voorstelling wordt gespeeld door Elisabeth Oets, verhaal & zang, en Mi Ying Chen, piano. Op de website www.elisabethoets.nl is een mooie trailer van de voorstelling te bekijken.

 

tekst Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen / foto's Cees Groen



1153 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 4 mei 2019, 00:29