Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 18 april 2024
bewolkt Bewolkt

Openbare besluiten college B & W - 30 april 2019

Dinsdag 30 april 2019, 21:38u

Openbare besluiten college B & W - 30 april 2019

 

Openbare besluiten uit de collegevergadering gehouden op: dinsdag 30 april 2019.

 

>> Jaarverslag RBL schooljaar 2017/2018 <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Jaarverslag Regionaal Bureau Leerplicht MVS schooljaar 2017/2018 vastgesteld.

 
Bijlage:  Jaarverslag Regionaal Bureau Leerplicht (pdf, 631 kB)

 

Toelichting

Het college heeft het leerplichtjaarverslag 2017/2018 vastgesteld. Met de vaststelling van het jaarverslag informeert het college de gemeenteraad over het in schooljaar 2017/2018 gevoerde leerplichtbeleid. De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op en handhaving van de leerplichtwet en het tegengaan van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Er zijn 740 verzuimmeldingen door scholen gedaan van Vlaardingse leerlingen. Dat zijn geen 740 unieke leerlingen, er kunnen meerdere meldingen over één leerling worden gedaan. De leerplichtambtenaar onderzoekt de achtergrond van het verzuim en beschikt over verschillende instrumenten om het verzuim te doen stoppen: het geven van een waarschuwing, het doorverwijzen naar bureau Halt en/of het inschakelen van hulpverlening (bijvoorbeeld een wijkteam). Op scholen voor voortgezet onderwijs houden de leerplichtambtenaren spreekuren om schoolverzuim te voorkomen. De leerplichtambtenaren werken samen met de scholen, wijkteams en andere organisaties om schoolverzuim te voorkomen en te bestrijden.

 

>> Verplaatsing locatie zaterdagmarkt 25 mei 2019 <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft de locatie van de zaterdagmarkt van 25 mei 2019 gewijzigd van het Veerplein naar het Schoutplein.

 

Toelichting

Op zaterdag 25 mei 2019 strijkt een Fietscircus neer in de Vlaardingse binnenstad. Het Fietscircus biedt een gevarieerd programma om het fietsen te stimuleren. Vanwege het Fietscircus wordt de zaterdagmarkt van 25 mei verplaatst van het Veerplein naar het Schoutplein. Met de Coöperatie Weekmarkten Vlaardingen is overeengekomen dat per jaar maximaal 8 verplaatsingen van de woensdagmarkt en 8 verplaatsingen van de zaterdagmarkt plaats kunnen vinden.

 

>> Verruimde openingstijden detailhandel zondag 12 mei 2019 (Moederdag) <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met verruimde openingstijden detailhandel op zondag 12 mei 2019 (Moederdag) vanaf 10.00 uur wegens bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard.

 

Toelichting

Burgemeester en wethouders hebben besloten voor zondag 12 mei 2019 op individuele verzoeken ontheffing van de winkeltijdenverordening te verlenen voor openingstijden tussen 10.00 en 18.00 uur. De Verordening Winkeltijden Vlaardingen 2014 kent geen collectieve ontheffingsmogelijkheid, wel een individuele. Het is daarom nodig dat elke winkelier die hiervan gebruik wil maken zelf een ontheffing aanvraagt via een aanvraagformulier op de website van de gemeente. Een aanvraag voor een ontheffing kost € 18,90. Dit bedrag is niet kostendekkend voor de verwerking van de aanvragen. De winkeliersverenigingen worden attent gemaakt op de mogelijkheid om op 12 mei 2019 om 10.00 uur te openen. Dit voorstel voor verruimde openingstijden werd niet gesteund door wethouder Jacky Silos.

 

>> Raadsmemo pilotproject  tweede uur gratis parkeren in openbare parkeergarages in het centrum <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo vastgesteld over het voornemen een pilotproject uit te voeren voor het tweede uur gratis parkeren in openbare parkeergarages in het centrum.


 
Bijlage: Tweede uur gratis parkeren parkeergarage Centrum (pdf, 240 kB)

 

Toelichting

Het college van burgemeester en wethouders bereidt een pilotproject voor samen met ondernemers en de exploitant van de parkeergarages om het tweede uur parkeren in de openbare parkeergarages in het centrum gratis aan te bieden. Het doel is om de gastvrijheid van het parkeren in de binnenstad te vergroten, de verblijfsduur van bezoekers te verlengen en de omzet in de binnenstad te verhogen. De pilot duurt ongeveer een jaar en wordt tussentijds geëvalueerd om het effect ervan te kunnen bepalen.

 

>> Raadsmemo Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Vlaardingen 2019 en Algemene inkoopvoorwaarden MVS 2019 <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

1. de Algemene inkoopvoorwaarden MVS 2019 vastgesteld,
2. besloten tot het vaststellen van het Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Vlaardingen 2019.
3. de raadsmemo Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Vlaardingen 2019 vastgesteld.
 

Bijlage: Inkoop- en aanbestedingsbeleid Gemeente Vld. 2019 (pdf, 561 kB)

 

Toelichting

Het college heeft besloten tot het vaststellen van het geactualiseerde inkoop-en aanbestedingsbeleid en de geactualiseerde inkoopvoorwaarden. Het huidige beleid dateert uit 2015. Inmiddels is de wet- en regelgeving op het gebied van aanbesteden aangepast en heeft de AVG zijn intrede gedaan. Daarnaast heeft de inkoopfunctie zich ontwikkeld. Hierop is het inkoop- en aanbestedingsbeleid geactualiseerd. In dit beleid is veel aandacht voor duurzaamheid en milieu.

 

>> Raadsmemo bestuurlijke besluitvorming ICT Vlaardingen – Schiedam <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo bestuurlijke besluitvorming ICT Vlaardingen - Schiedam vastgesteld.

 

Bijlage: Bestuurlijke besluitvorming ICT Vlaardingen - Schiedam (pdf, 133 kB)

 

Toelichting

Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad over het besluit om de samenwerkingsovereenkomst van de Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) van 16 april 2013 tussen de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen op te zeggen.
De MVS-samenwerking op ICT-terrein is in 2013 gestart met opstellen van een gemeenschappelijk informatieplan. In 2016 besloot het college van Maassluis dat Maassluis zelfstandig zou blijven voor wat betreft zijn ICT-omgeving. In 2017 besloten Schiedam en Vlaardingen een verdergaande organisatorische integratie op het gebied van Automatisering nader te onderzoeken. Hieruit bleek het uniformeren van de werkprocessen en het harmoniseren van het applicatielandschap niet haalbaar.

 

>> Raadsmemo Jeugdbeschermingsplein naar Vlaardingen <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Jeugdbeschermingsplein naar Vlaardingen vastgesteld.

 

Bijlage: Jeugdbeschermingsplein naar Vlaardingen (wordt nagezonden)

 

Toelichting

Vanaf begin 2014 neemt Vlaardingen deel aan het Rotterdamse Jeugdbeschermingsplein (JB-plein). Hulpverlenende instanties, waaronder het wijkteam, kunnen een melding doen bij het JB-plein. Zij doen dit als zij denken dat een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming  nodig is, omdat de ontwikkeling of veiligheid van het kind in gevaar is én als de huidige hulpverlening  (in het vrijwillig kader) onvoldoende blijkt. Vanaf 7 mei 2019 vindt het JB-plein-overleg in Vlaardingen plaats. Hierdoor sluit het overleg beter aan op de lokale keten en wordt de ondersteuning effectiever.

 

>> Keuzenotitie huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft de keuzenotitie huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten vastgesteld.

 

Bijlage: Huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten (pdf, 756 kB)

 

Toelichting

Het college van burgemeester en wethouders heeft de op 6 december 2018 door de raad besproken startnotitie huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten uitgewerkt in een keuzenotitie met maatregelen en deze aan de raad aangeboden.

 

De mogelijke maatregelen zijn:

1. verordening beheer woonruimte voorraad, om splitsing van woningen ten behoeve van kamerverhuur te voorkomen
2. opstellen paraplubestemmingsplan voor alle bestemmingsplannen om de bestemming wonen te uniformeren (een woning is bestemd voor de huisvesting van personen die een duurzame relatie onderhouden)
3. uitbreiding en intensivering van controle
4. vergelijken van gegevensbestanden
5. ondersteuning aan Verenigingen van Eigenaren.
 

>> Raadsmemo amendement bestuursopdracht woningbouwbeleid <<

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo amendement bestuursopdracht woningbouwbeleid vastgesteld.

 

Bijlage: Amendement bestuursopdracht woningbouwbeleid (pdf, 286 kB)

 

Toelichting

Het college heeft uitvoering gegeven aan de bestuursopdracht zoals de raad deze op 19 december 2018 heeft gegeven. De bestuursopdracht omvat een plan van aanpak hoe de raad betrokken wordt bij het woningbouwbeleid.

 

Berichtbron Gemeente Vlaardingen

 


1265 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 30 april 2019, 21:47