Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 19 juni 2019
geheel bewolkt 18° Geheel bewolkt

Activiteiten Museumweekend bij Museum Vlaardingen

Zondag 7 april 2019, 19:51u

Activiteiten Museumweekend bij Museum Vlaardingen

Museumweekend 2019: 18e eeuwse ‘fashion victims’ op klederdrachtprenten bij Museum Vlaardingen

 

De Nationale Museumweek vindt plaats vanaf maandag 8 april a.s., met als thema ‘Ons echte goud’. Bij Museum Vlaardingen is in het afsluitende Museumweekend op 14 en 15 april a.s. een aantal ‘gouden’ activiteiten te beleven.

 

Krijg de kleren! Klederdrachtprenten van Bing & Braet - part II

Vorig najaar toonde Museum Vlaardingen een selectie uit het plaatwerk ‘Nederlandsche kleederdragten naar de natuur geteekend door Valentyn Bing en Jan Braet von Überfeldt’. De serie van 56 prenten verscheen in het midden van de 19e eeuw bij uitgeverij Frans Buffa en Zonen. Er ontstond een prachtig beeld van streekgebonden klederdrachten uit het hele land rond 1850. We kunnen de dames op de klederdrachtprenten daarom bijna ‘fashion victims’ avant la lettre noemen!

 

Van 12 april tot en met 26 mei a.s. laat Museum Vlaardingen een andere selectie uit deze bijzondere serie zien. Naast de prenten zijn ook enige bijzondere stukken uit de kleding- en sieradencollectie van het museum te bewonderen.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Prent ‘Klederdracht van Friesland’, 1857, Ruurt de Vries, naar Jan Braet von Uberfeldt, naar Valentijn Bing, 1857


Combinatierondleidingen door museum en De Balder

U kunt tijdens het Museumweekend gratis meedoen aan een rondleiding door het museum en Zeillogger De Balder, ons eigen gouden pronkstuk. De Balder is de enige nog varende haringlogger (1912) van Nederland, met als thuishaven Vlaardingen. De combinatierondleidingen bij het museum en het schip vinden op zaterdag 14 april a.s. plaats om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Op zondag kunt u meedoen aan de rondleiding om 13.00 uur of 15.00 uur. De rondleiding duurt een uur. Aanmelden is niet nodig.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Ons ‘echte goud’: pronkstuk Zeillogger De Balder


Boekpresentatie stadsdichter Marjoleine van Aperen

Op zaterdag 14 april presenteert stadsdichter Marjoleine van Aperen haar nieuwe dichtbundel ‘Verhalen over Vlaardingen’. De inloop is om 15.00 uur, het programma start om 15.30 uur. U kunt uw dichtbundel na afloop van de presentatie aanschaffen voor € 12,50 en door Marjoleine van Aperen laten signeren. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.


120 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 7 april 2019, 19:55