Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 28 maart 2024
licht bewolkt 10° Licht bewolkt

‘Werk in uitvoering’ in Museum Vlaardingen na de brand van afgelopen donderdag

Maandag 21 januari 2019, 19:39u

 

Donderdag 17 januari 2019 is er om 8.15 uur in de technische installatie in de kelder van Museum Vlaardingen brand uitgebroken. De brandweer was snel ter plaatse en kreeg de brand goed onder controle. Inmiddels is er meer bekend over de gevolgschade.

 

Direct na het blussen van de brand is specialist Art Salvage BV gestart met het reinigen van de kunstcollectie van Museum Vlaardingen. Ook de tijdelijke tentoonstelling Topstukken van Jan Anderson is gereinigd. Gelukkig is de collectie niet beschadigd geraakt. Daarna is in samenwerking met Belfor Brandschadesanering gestart met het reinigen van de kunstdepots en de overige ruimtes in het museum. Omdat de brand zo snel onder controle was, is het alleen nodig om het voorste gedeelte van het museum aan de Westhavenkade schoon te maken.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


De brand ontstond donderdag in de technische installatie van het museum


Flinke klus

Vooral het in werking stellen van de technische installaties en de reiniging van de luchtbehandelingskanalen wordt nog een flinke klus. Voordat de klimaatinstallatie weer in werking gesteld kan worden, moeten alle kanalen grondig schoongemaakt worden. Dit duurt vermoedelijk een week. Installatiebedrijf Slagboom Vlaardingen is ondertussen druk bezig om de technische installatie van het museum, waar de brand in de kelder ontstond, weer aan het werk te krijgen. Het museum wordt dag en nacht bewaakt door een beveiligingsbedrijf.

 

Hulde voor vrijwilligers

“Natuurlijk zijn we geschrokken”, aldus museumdirecteur Léanne Selles. “Maar gelukkig valt de schade erg mee. Het is enorm fijn om te merken dat iedereen zo betrokken is en met ons meeleeft. De vrijwilligers die bij het museum werkzaam zijn, stonden direct klaar om te helpen. Zo heeft een flinke hulpploeg een lijst gemaakt van de inventaris die in de kelder stond. Ook de komende week zal er nog een hoop ‘werk in uitvoering’ in het museum zijn.”

 

Museum Vlaardingen is in ieder geval deze week nog gesloten, er wordt heel hard gewerkt om alles weer in werking te krijgen. We hopen snel weer open te gaan.


tekst Museum Vlaardingen / foto's Sjaak van 't Wout


1069 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 21 januari 2019, 19:49