Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 13 augustus 2020
geheel bewolkt 30° Geheel bewolkt

Nationale archeologiedagen - Kijken, voelen, doen en beleven in Vlaardingen

Donderdag 11 oktober 2018, 19:52u

Kijken, voelen, doen en beleven, daar draait het in Vlaardingen om tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober. Het gevarieerde programma biedt jong en oud de gelegenheid om archeologie te beleven.

 

Museum Vlaardingen geeft de aftrap met de onthulling van de mini-tentoonstelling ‘Stoere boeren op het veen’ op vrijdag 12 oktober om 16.00 uur. In deze expositie staan vondsten centraal uit de archeologische opgravingen op het tracé van de Blankenburgverbinding. Daarnaast zijn er in het weekend van de Nationale Archeologiedagen nog een heleboel andere archeologische schatten in Museum Vlaardingen te bewonderen. Hoogtepunt voor kinderen is de familietentoonstelling ‘Boer & Burcht’. Treed binnen in de wereld van Flardinga, een kleine nederzetting waar graaf Dirk III in 1018 de baas is!

 

Onderzoeken aan de Waalstraat
Op zaterdag 13 oktober verandert de Waalstraat 100 in een onderzoekslab voor junior-archeologen én een vriendschapshuis. Het Archeologisch & Bouwhistorisch depot, de archeologische werkgroep Helinium en de bibliotheek combineren deze dag de Nationale Archeologiedagen en het Kinderboekenweekfeest. Er zijn volop gratis activiteiten zoals graven naar vondsten, vriendschapsbandjes vilten, dierlijke botten onderzoeken, verkleden, archeologen helpen bij het uitzoeken van de kleinste vondsten, voorlezen en zingen. Het feest begint om 10.30 uur en duurt tot 15.00 uur.

 

Feestelijke onthulling aan de Hoflaan
Zaterdag 13 oktober onthult de Stichting Historische Zitmuren om 12.00 uur ter hoogte van 'Van Linden van den Heuvellweg' haar nieuwste creatie op theatrale wijze: Een prachtige mozaïeken zitmuur met archeologische vondsten, de Slag bij Vlaardingen en de grote stadsbrand.

 

Door de tijd reizen in het Streekmuseum
Met de tentoonstelling ‘1000 jaar Vlaardingen 1018-2018’ belicht Streekmuseum Jan Anderson de rijke geschiedenis van onze stad. Het museum maakte een mooie selectie van stukken die zelden te zien zijn. Verder spreken natuurlijk de stille getuigen uit de Tweede Wereldoorlog en het straatje met oude ambachten en winkeltjes tot de verbeelding. Een bezoek is gratis op zaterdag 13 oktober, van 13.00 tot 16.00 uur.

 

Beleven in de Broekpolder
Zondag 14 oktober staat beleving centraal op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder. Bezoekers kunnen zich laten onderdompelen in het prehistorische en middeleeuwse leven. Volg een rondleiding door het net afgebouwde Rottahuis of bezoek één van de vele demonstraties in oude ambachten. Zo ontdekken bezoekers hoe men vroeger hout bewerkte, aardewerk maakte, boomstammen schilde of wol spon. Ook wordt er getoond hoe je met pijl en boog moet schieten. En het leukste van alles: Kinderen mogen meehelpen! Toegang en deelname aan de activiteiten zijn gratis. Op zondag 14 oktober is het erf geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

 

Wandelen door oud Vlaardingen
Zondag 14 oktober organiseren de stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen een archeologische wandeling door het centrum van de stad. Deelnemers wandelen langs belangrijke plaatsen in Vlaardingen en leren over de vele gebruiksvoorwerpen die de archeologen er vonden. Iedereen is van harte welkom. De wandeling start om 14.00 uur bij het Stadhuis, op de hoek van de Schoolstraat. Deelname kost 2,50 euro.

 

Alle informatie over de Nationale Archeologiedagen in Vlaardingen is te vinden op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl


444 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 11 oktober 2018, 20:02