Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 19 april 2024
zware motregen Zware motregen

Vlaardings Stadsarchief doet mee aan landelijke verkiezing, met : "Verwurging in Belastingland ..."

Dinsdag 2 oktober 2018, 21:59u

afbeelding hoofdelijke omslag - Collectie Stadsarchief


Stadsarchief doet mee aan landelijke verkiezing - Stuk van het Jaar 2018: Opstand!


Dit jaar vindt voor de vierde keer de landelijke verkiezing van het ‘Stuk van het Jaar’ plaats. In de maand oktober - de Maand van de Geschiedenis - kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk. Meer dan veertig archieven laten hun mooiste stukken zien, die allemaal te maken hebben met het thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Opstand’. Ook het Stadsarchief Vlaardingen doet mee.

 

Voor archieven is dit een kans om een topstuk uit hun collecties aan een groot publiek te tonen. De winnaar wordt eind oktober bekendgemaakt. Eerdere edities van deze verkiezing vonden plaats in 2013, 2014 en 2016. Het Stadsarchief Vlaardingen behaalde zowel in 2013 als in 2016 de tweede prijs.

 

Vlaardinger in opstand
De archieven van Nederland brengen kleine en grote verhalen met hun topstuk tot leven. Van films vol geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels, tot foto’s van stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden, tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, tot brieven over onderdrukking, verraad en moord. Oktober 2018 staat in het teken van opstand.

 

Na de vorige succesvolle inzendingen werpt het Vlaardingse Stadsarchief zich natuurlijk ook dit jaar weer vol enthousiasme in het strijdgewoel. Dat doet het met een humoristische, tikkeltje cynische protestuiting van een belastingplichtige inwoner van de stad.

 

Verwurging in Belastingland…
Het 'Aangiftebiljet voor den Hoofdelijken omslag' (= inkomstenbelasting) deed in 1921 de nekharen van een jonge man, de toen 24-jarige Vlaardinger Leonardus P.G. van de Watering, rijzen. Na lang dralen vulde de vrijgezelle Leo, rijksklerk 3e klasse bij het Departement van Financiën, eindelijk het aangiftebiljet over zijn inkomen in 1920 in. Met gezonde tegenzin weliswaar.

 

Toen hij daarmee klaar was, nam hij een potlood ter hand en tekende een stil, maar suggestief en niet mis te verstaan protest op de achterkant van het 'Aangiftebiljet voor den hoofdelijken omslag'.

 

Daar, op een lege plek, tekende hij een belastingschuldige man (hijzelf...?) die gewurgd wordt met de 'hoofdelijke omslag'-doek van de Gemeente Vlaardingen.

 

Stemmen
Op 1 oktober start de verkiezing met ruim veertig archiefstukken uit het hele land. Kijk op www.stukvanhetjaar.nl/Vlaardingen om de Vlaardingse inzending ‘Verwurging in Belastingland’ te bekijken. Op de site vindt u ook alle andere inzendingen. De uitslag volgt aan het eind van de maand. Stemt u ook op het Vlaardingse archiefstuk?

 

berichtbron Gemeente Vlaardingen


afbeelding hoofdelijke omslag voorzijde - Collectie Stadsarchief


939 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 2 oktober 2018, 22:07