Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 29 maart 2024
bewolkt 10° Bewolkt

Jan. P van de Voort schrijft boekwerk over historie Vlaardings Handelsgebouw

Vrijdag 28 september 2018, 22:46u

Vrijdagmorgen 28 september namen de wethouders Frans Hoogendijk en Bart de Leede en huidig IKV Ondernemend Vlaardingen voorzitter Hewi Hoogendijk het eerste exemplaar van het boekwerk in Museum Vlaardingen in ontvangst.

 

Dit onder het toeziend oog van velen èn vrijwel alle oud-voorzitters van IKV Ondernemend Vlaardingen. Het boekwerk handelt onder andere over de houten panelen uit het voormalige Handelsgebouw aan de Parallelweg



De houten panelen, die nu gerestaureerd aan de muur van het Museum Vlaardingen hangen, hingen vroeger in de grote vergaderzaal van het historische Handelsgebouw op de hoek van de Parallelweg/Westhavenkade. Ze dateren uit 1918-1923. Vele Vlaardingers hebben goede herinneringen aan het gebouw, waar ook de Visscherijschool ooit onderdak vond.

 

De gemeente Vlaardingen bouwde het Handelsgebouw op initiatief van het Vlaardingse bedrijfsleven. De ondernemers zorgden voor de afwerking van het interieur, waaronder de houten panelen.

De panelen zijn in opdracht van het bestuur van het Handelsgebouw in 1918 - 1920 ontworpen door Willem Coenraad Brouwer en gemaakt door Johannes Hirdes. Hirdes overleed tijdens het vervaardigen, waarna de heer Maarten Zwollo het werk voltooide.

 

Op ieder paneel (400 x 60 cm) staat een bedrijf of ambacht afgebeeld, dat destijds in Vlaardingen bestond. Te zien zijn beroepen als de glasblazer, touwslager en een scheepsbouwer, maar ook banken, het verzekeringswezen en rederijen zijn vertegenwoordigd. In 1957 werd het Handelsgebouw afgebroken.

 

De panelen zijn onlangs gerestaureerd door de Vlaardinger Martin Koene en hangen nu te pronken in de hal van het museum, alwaar het publiek ze kunnen bezichtigen.



“We mogen trots zijn op dit erfgoed”, benadrukte wethouder Hoogendijk. “Het staat symbool voor de verbinding tussen gemeente, bedrijfsleven en cultuur. Ik hoop dat er nog veel meer historie tot leven kan worden gebracht.”

 

Hewi Hoogendijk, voorzitter van IKV Ondernemend Vlaardingen, onderstreepte het belang van de samenwerking tussen het lokale bedrijfsleven en Museum Vlaardingen. “En nog steeds stimuleren bedrijven ook het beroepsonderwijs”.

 

Het boekje is geschreven door Jan. P van de Voort, wetenschappelijk medewerker bij Museum Vlaardingen. Hij beschrijft de geschiedenis van het Handelsgebouw van initiatief tot sloop en legt per paneel uit wat de betekenis is en welk bedrijf het heeft geschonken.

Het boekje omvat 34 pagina’s met onder andere de afbeeldingen van alle panelen en is te koop bij Museum Vlaardingen voor € 2,50.

 

Kijk voor meer informatie over het museum op : www.museumvlaardingen.nl

 

 

Berichtbron FaceBook Museum Vlaardingen



2101 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 29 september 2018, 00:46