Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 12 augustus 2020
onbewolkt 23° Onbewolkt

Grootste kraanschip ter wereld Sleipnir in Rotterdamse haven aangekomen

Zondag 22 maart 2020, 21:48u

Grootste kraanschip ter wereld Sleipnir in Rotterdamse haven aangekomen

 

Zondagmiddag 22 maart 2020 - Deze middag is 's Werelds grootste half afzinkbare kraanschip Sleipnir voor het eerst aangemeerd in de haven van Rotterdam. Het in juli 2019 in de vaart genomen gigantische kraanschip is aangekomen in het Calandkanaal, na een succesvol project in Trinidad.

 

Fotograaf Hugo Sluimer stond vanmiddag op de kade en zag de Sleipnir aankomen.

 

Het schip vertrekt naar verwachting eind maart alweer uit de Rotterdamse haven voor ontmantelingswerkzaamheden op de Noordzee.

>artikel gaat verder onder de afbeelding<


Sleipnir - achtvoetige hengst van de Noorse god Odin


Sleipner – achtvoetige hengst

De naam Sleipnir komt van de achtvoetige hengst van de Noorse god Odin. Het schip is 220 meter lang, 102 meter breed, biedt plaats aan 400 werknemers en weegt 119.000 ton. Sleipnir heeft in september 2019 al hijsrecords voor kraanschepen gebroken met een lift van 15.300 ton.

 

Twee kranen die ieder 10.000 ton kunnen tillen

Het half afzinkbare schip heeft twee kranen aan boord, die elk 10.000 ton kunnen tillen. Dit vermogen maakt het geschikt voor de grootste offshore-klussen, zoals het bouwen van windturbines op zee, het ontmantelen van oude platforms of het bouwen van de belangrijkste offshore-constructies.

>artikel gaat verder onder de afbeelding<Vaart gemiddeld 20 km/uur op LNG

Dankzij de twee grote gestroomlijnde drijvers van Sleipnir kan het schip relatief snel (gemiddeld twintig kilometer per uur) varen met een beperkt brandstofverbruik. Bijzonder aan Sleipnir is dat het een 'dual fuel'-aandrijving heeft en daardoor volledig op LNG kan varen.745 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 22 maart 2020, 21:52