Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Woensdag 24 april 2024
bewolkt Bewolkt

Wethouder fietst langs 3 "Cycling4School" basisscholen en deelt cheques uit

Woensdag 4 maart 2020, 21:44u

Basisschool De Hoeksteen


Wethouder fietst langs 3 "Cycling4School" basisscholen en deelt cheques uit

 

Woensdag 4 maart werden de inspanningen van drie basisscholen in de wijk Holy beloond door wethouder Bart Bikkers. Hij reikte aan Het Anker, De Hoeksteen en ‘t Palet Holy cheques uit voor hun deelname aan het project Cycling4School.


In november 2019 kwamen 873 leerlingen van de drie basisscholen zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school, vanwege hun deelname aan het Cycling4Schoolproject. Cycling4school is een pilot van Jongeren op gezond gewicht (JOGG) en Onderzoeks- en Adviesbureau SOAB. Het doel van deze pilot is kinderen en ouders te activeren en motiveren vaker te voet of op de fiets naar school te gaan.

Hoe? Door hen samen letterlijk een beloning voor de school bij elkaar te laten fietsen en lopen.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Basisschool Het Anker


Beloning voor flinke besparing aantal autokilometers
Voor de actieweek is eerst een 0-meting uitgevoerd. Hierdoor konden de resultaten goed vergeleken worden. Er zijn in de actieweek een hele hoop kinderen te voet of op de fiets naar school gekomen en daarmee zijn er 20.000 autokilometers bespaard. Reden te meer voor wethouder Bart Bikkers om fietsend de prijzen te gaan uitreiken. “Het is belangrijk dat kinderen zelfstandig worden in het verkeer en veel fietservaring opdoen. Dit heeft een positief effect op hun veiligheid als weggebruikers. Door vroeg samen te gaan fietsen, zijn de kinderen beter voorbereid naar de overstap richting het voortgezet onderwijs” licht de wethouder toe.


Meer bewegen en aandacht voor verkeersveiligheid met Cycling4School
Eén op de acht kinderen in Nederland is te zwaar. Daar kunnen kinderen zelf niet altijd wat aan doen. De JOGG-aanpak is daarom een lokale, integrale en duurzame aanpak gericht op kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar en hun omgeving. Het doel is een gezonder gewicht. Door aan te sluiten bij het project Cycling4School richten we ons op de omgeving en de routes van en naar school.


Het project is niet alleen goed om kinderen meer te laten bewegen, maar biedt ook kansen om kinderen veiliger te voet en per fiets naar school te laten gaan. Dat vinden ouders heel belangrijk, zeker als ze erachter komen dat kinderen, die naar de basisschool lopen of fietsen, meer verkeerservaring hebben en dan beter toegerust ’ naar de (verder gelegen) middelbare school fietsen.

“Wij willen kinderen meer laten bewegen en fietsen of wandelen naar school is dan een manier. Dit is ook goed voor de concentratie in de klas. Na beweging zijn je hersenen op veel vlakken actief en ben je klaar voor de start van een schooldag. Echter hebben we, naast beweging, met dit project ook aandacht voor verkeersveiligheid en het milieu. Een vermindering van het aantal auto’s in de stad en zeker in de omgeving van scholen is prettig.” Aldus Mariëlla Danse, JOGG-regisseur van Vlaardingen.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Basisschool 't Palet Holy


Vlaardingen Fietsstad
Meedoen aan Cycling4School helpt bij de ambitie van de gemeente Vlaardingen om het fietsklimaat in Vlaardingen te verbeteren. Wethouder Bikkers: “Vlaardingen heeft alles in huis om een echte fietsstad te zijn. De wijken in onze stad liggen niet ver uit elkaar. Je kunt alle plekken in de stad binnen 30 minuten fietsen bereiken. Als we een beter fietsnetwerk en fietsklimaat hebben, hoop ik dat mensen vaker de fiets gebruiken”.


Ook aan de slag met Cycling4School?
Doe ook mee met Cycling4School! Bespreek je ideeën met de lokale JOGG-regisseur. Kijk voor meer informatie op www.joggvlaardingen.nl of mail naar info@joggvlaardingen.nl.

 

tekst JOGG Vlaardingen / fotografie Ron van Rossum


949 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 4 maart 2020, 21:55