Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Donderdag 25 april 2024
licht bewolkt Licht bewolkt

Familie Sprij doneert Delfts Blauw bord uit 1947 aan VFC

Dinsdag 14 januari 2020, 22:35u

Familie Sprij doneert Delfts Blauw bord uit 1947 aan VFC

 

Vorig jaar zomer ontvingen VFC een bericht van Teun Sprij, zoon van oud-voorzitter Maarten Sprij. Zijn moeder, mevrouw D. Sprij – Korpershoek, was overleden en bij het opruimen van het huis kwamen ze een Delftsblauw bord tegen dat een relatie had met VFC.

 

Teun stuurde twee foto’s mee.

Op de voorkant van het bord staat vermeld:  'Tour V.F.C. Frankrijk, 28.6.’46 – 7.7.’46'

Op de achterkant staat vermeld: 'Aan B. Sprij - Van de deelnemers - 29.6.’46 S.C. Maubeuge – V.F.C. 2 – 7 / 3.7.’46 S.C. Essonnes – VFC 0 – 8'

 



Wat maakt dit bord zo bijzonder? Allereerst is het bord geschonken aan Bram Sprij, de man die onder andere jarenlang sponsor was van VFC en elftalleider bij het eerste en die bezitter was van de grond van het huidige sportpark. De grond heeft hij begin jaren ’40 aan de gemeente Vlaardingen verkocht voor één gulden. Bram Sprij is nooit voorzitter geweest van VFC. Zijn broer Maarten, de vader van Teun, wel.

 

Het bord is dus, nadat het aan Bram Sprij is geschonken terecht gekomen bij zijn broer Maarten en zijn schoonzus. Bij hen heeft het bord jarenlang aan de muur gehangen. Het was echter nooit opgevallen dat er ‘Tour V.F.C. Frankrijk’ op stond. Gelukkig viel het Teun wel op bij het opruimen van het huis en zo nam hij contact op met VFC met de vraag of VFC het wilde hebben. Natuurlijk willen we het bord hebben en het staat nu in de vitrine bij de ingang van de kantine.

 

Een stukje geschiedenis

In 1946 speelde het eerste elftal van VFC voor het eerst in het buitenland en met succes gezien de grote uitslagen. In het boek van Kick Hommes ‘Wij willen onszelf zijn en blijven’ met de ondertitel 100 jaar VFC wordt ook gesproken over het Delftsblauwe bord.


VFC vertrok, als een van de eerste voetbalverenigingen in Nederland, met de bus naar Frankrijk


De hele trip werd door Bram Sprij betaald en als dank daarvoor lieten de toenmalige spelers dit Delfstblauwe bord maken en schonken dit aan Bram Sprij.

 

De gebroeders Sprij, die beiden vanaf de oprichting op 28 oktober 1913 lid waren van VFC, zijn onder andere in de jaren '40 en '50 van grote betekenis voor de club geweest. Op 15 december 1946 breekt er brand uit bij het vrij nieuwe complex van VFC en de opstallen gaan verloren. De gemeente Vlaardingen ziet haar kans schoon om van de gelegenheid gebruik te maken om VFC te verplaatsen en op het terrein woningen te gaan bouwen. Hier steekt Bram Sprij een stokje voor en weet de gemeente door middel van harde gesprekken op andere gedachten te krijgen. Alle VFC-leden, inclusief Bram en voorzitter Maarten Sprij steken hun handen uit de mouwen en bouwen gezamenlijk het nieuwe, inmiddels door het huidige gebouw vervangen, complex.

 

VFC dankt Teun Sprij voor het feit dat hij ervoor gezorgd heeft dat het Delftsblauwe bord na 73 jaar weer teruggekeerd is aan de Sportlaan. Hoe mooi is dit!

 


Maarten Sprij tijdens de nieuwbouw van de meubelfabriek Sprij in Cuyk en niet zoals eerder aangegeven tijdens de nieuwbouw van de VFC tribune in 1947:


2383 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 14 januari 2020, 22:49